Американски астронавт нарече идеята за колонизиране на Марс "ужасна"

9055
Американски астронавт нарече идеята за колонизиране на Марс "ужасна"
Снимка: iStock

Илон Мъск и други ентусиасти имат големи планове за завладяването на Червената планета от човека. Някои хора обаче далеч не са радостни от подобна перспектива. Астронавтът на НАСА Стенли Лав казва пред The Sun, че е ужасен от идеята за покоряване на Марс. „Мисля ли, че е възможно? Разбира се. Но ще бъде ли хубаво? Не. Смятам, че това е ужасна идея."

Лав обяснява, че изводите му се основават на опита от няколкомесечен живот на Антарктида: той и още няколко души всъщност живеели под открито небе: имали само малки палатки, в които да се скрият от времето.

„В Антарктида беше много студено. Храната трябваше да се пести. Веднъж получихме три червиви ябълки с размерите на топка за пинг-понг. И трябваше да ги разделим между осемте членове на експедицията, така че всеки да получи точно три осми. Сега си представете как колонизаторите на Марс ще оцелеят с ограничено количество провизии“, разказва астронавтът.

Вие на Марс. Поздравете приятелите си още сега

Марсоходът Perseverance носи два микрофона, което за първи път позволява директно записване на звуците на Марс. Въпреки че Земята и Ма...

„Марс не е разходка или пикник. Не мисля, че хората ще харесат [процеса на колонизация]“, обобщава Лав.

Впрочем Лав е един от авторите на идеята за отклоняване на опасни астероиди от тяхната орбита. През 2005 г. астронавтите Едуард Лу и Стенли Лав предлагат метод, наречен Гравитационен трактор. „Тракторът“ се основава на много просто нещо: да се постави космически кораб близо до астероид и да се включат двигателите му, така че, грубо казано, струите ракетно гориво да не удрят повърхността на астероида. В този случай апаратът ще се опита да се отдалечи от астероида и със слабата си гравитация ще придърпва астероида към себе си.

Смяташе се, че дори това слабо взаимодействие ще е достатъчно, за да стане така, че прочутият астероид Апофис да се отклони от потенциален сблъсък със Земята.

Междувременно учените установиха, че Космосът променя хората. Кръвни проби от 14 астронавти, които са били съхранявани 20 години при температура от -80 градуса по Целзий в специална криокамера, са показали ДНК мутации, пише Futurism.

Сега, в навечерието на нов опит за кацане на човек на Луната и в близко бъдеще да започне изследването на Марс, темата за здравето на астронавтите отново се превръща в една от основните за изследване на учените.

Учени алармират: Смъртоносни патогени от Марс могат да пристигнат на Земята

Космическа зараза. Космическа болест. Астрозаболяване. Само си говорим, но следващата пандемия може да се нуждае от по-добро име от пре...

ОЩЕ: Астрономи разказаха какво ще се случи с човешкото тяло, ако живее на Марс

През 2021 г. НАСА реши да промени нормите за радиация, на които могат да бъдат изложени астронавтите в Космоса. Сега няма разлики в тези норми между мъжете и жените и по-младите астронавти могат да получат големи дози радиация.

Учените имат множество подозрения, че космическата и слънчевата радиация могат да повлияят неблагоприятно на здравето на астронавтите. Ето защо сега се провеждат все повече и повече нови изследвания, за да се разбере как точно тази радиация засяга космическите пътешественици.

Учени от медицинския комплекс „Маунт Синай“, Ню Йорк (САЩ), са изследвали кръвни проби от астронавти, летели в Космоса от 1998 до 2011 г. Това са 14 мъже и 2 жени, а кръвните им проби били съхранявани в криокамера в продължение на 20 години при температура от -80 градуса по Целзий.

Изследването на кръвните клетки показало, че всички проби съдържат генетични мутации. Тези мутации не представляват сериозна заплаха за здравето на астронавтите, казват учените, но си струва да се има предвид, че те могат да имат негативно въздействие при по-дълъг престой в Космоса, като например при пътуване до Луната или Марс.

НАСА разказа как двама астронавти ще живеят на Марс

НАСА обяви плановете си за бъдещето на усвояването на Космоса. И въпреки че човекът все още не е успял да се върне на Луната, НАСА вече...

В кръвта на астронавтите учените са открили особени мутации в голям брой клетки, които идват от един клон. Това явление се нарича клонална хематопоеза. В резултат на това явление стволовите клетки започват да създават кръвни клетки с една и съща генетична мутация и те се различават от другите кръвни клетки. Такива мутации могат да възникнат под въздействието на силно ултравиолетово лъчение и учените смятат, че при астронавтите те са предизвикани от космическата радиация.

Според автора на изследването Дейвид Гукасян тези генетични мутации при астронавтите приличат на соматичните мутации, наблюдавани при по-възрастните хора. Но възрастта на всички изследвани астронавти е била средно 42 години.

„Беше неочаквано да се открият такива мутации, макар и малки, при здрави и млади хора“, казва Гукасян.

Според учените наличието на такива генетични мутации не означава непременно появата на сърдечносъдови заболявания или рак при астронавтите. Но изследователите смятат, че това може да се случи, ако астронавтите останат в Космоса много по-дълго, отколкото сега на МКС. Основната причина е дълготрайното въздействие на космическата радиация върху човешкия организъм.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Тялото ви вече няма да е същото, докато стигнете до Марс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com