Астрономи разказаха какво ще се случи с човешкото тяло, ако живее на Марс

72858
Астрономи разказаха какво ще се случи с човешкото тяло, ако живее на Марс
Снимка: NASA/Clouds AO/SEArch

Повечето хора се интересуват от възможността за колонизиране на Марс, но тази идея е красива само във филмите. В действителност много проблеми очакват човека не само по пътя към Червената планета, но и със здравето.

Изследователи и обикновени хора изгарят от голямо желание да колонизират Марс възможно най-скоро, но както отбелязват учените, ние дори не трябва да бъдем там като посетители, защото космическите пътешествия имат вредно въздействие върху човешкото тяло, пише The Grunge.

От изолация през радиация до смазващо вътречерепно налягане, безтегловността оказва доста негативно въздействие върху организма. Освен това никой простосмъртен не е стъпвал на истинска планета.

Единственият космически обект, посетен от човека, е Луната. Луната обаче е много по-близо до Земята от Червената планета. Дори самото кацане на Марс ще бъде истински подвиг за човечеството, но да се живее там, е много опасно. Възможно е в бъдеще технологията да се промени значително и да позволи на човека да пътува не само до Марс, но в момента това все още не е възможно.

Какви изменения очакват човешкото тяло на Марс?

Сърдечни проблеми

Животът на Червената планета може да е достатъчен, за да получите сърдечен удар или поне сериозно да увеличите риска от такъв.

ОЩЕ: Тялото ви вече няма да е същото, докато стигнете до Марс

Според учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско дългият престой в Открития космос наистина може да доведе до изтощаване на сърдечносъдовата система. Това се дължи на токсичната комбинация от радиация и липса на гравитация, което затруднява работата на кръвоносната система.

Но това не е всичко. Животът в условия на микрогравитация може дори да промени начина, по който определени гени се експресират, особено гените, които провеждат електричеството на сърцето. Промените в тези клетки могат да доведат до по-висок риск от сърдечни аритмии.

Също така си струва да добавим, че дори силата на сърцето може да се промени при нулева гравитация. По ирония на съдбата това е така, защото изпомпването на кръв става по-лесно за сърцето, след като гравитацията бъде премахната. Звучи добре, но всъщност може да направи сърцето мързеливо и по-малко силно.

Вашето тяло ще остарее преждевременно

Гравитацията играе огромна роля в способността на организма да възстановява костната тъкан, костната функция и клетките. При липсата ѝ рутинните задачи, привични за организма за поддържане на целостта на костните клетки и костната тъкан, невинаги се изпълняват. Според Калифорнийския университет в Сан Франциско това води до значителна загуба на костна маса.

Това означава, че астронавтите, живеещи на Марс, ще бъдат не само по-склонни към счупвания, но и ще губят костна плътност много по-бързо, което ще доведе до преждевременно стареене на компонентите на скелета им.

Така например един здрав 34-годишен астронавт, живеещ на Марс, би загубил повече костна плътност в бедрата, отколкото жена в постменопауза би загубила за цяла година.

Освен това през 2021 г. ново изследване е установило, че въздействието на радиацията в Космоса също причинява грешки в репликацията на ДНК, друг проблем, заради който телата на астронавтите ще стареят преждевременно.

Ще получите слънчево изгаряне

За разлика от Земята, която естествено има магнитосфера, която ни предпазва от радиационни частици, Червената планета няма естествена защитна бариера. Това означава, че животът при намалена гравитация може да доведе до доста тежки слънчеви изгаряния за тези, които живеят на марсианска почва.

Както подчертават астрономите, това далеч не са всички проблеми, с които ще се сблъска човешкото тяло. Многобройните книги, филми и истории за пътуване до Червената планета са силно романтизирани и невинаги разкриват истинските проблеми, пред които ще се изправи бъдещият колонизатор.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Вие на Марс. Поздравете приятелите си още сега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос