Тялото ви вече няма да е същото, докато стигнете до Марс

14406
Тялото ви вече няма да е същото, докато стигнете до Марс
Снимка: NASA/Pat Rawlings, SAIC

Австралийски учени решиха да разберат колко добре ще се чувстват първите астронавти, стъпили на Марс след няколко месеца пътешествие. Макар че има много опасения за здравето на бъдещите покорители на Червената планета, компютърните симулации все пак показват, че хората могат да се справят с възникналите проблеми, съобщава Universe Today.

НАСА, според най-оптимистичните прогнози, планира да изпрати първите астронавти на Марс през следващото десетилетие. Един от най-важните моменти, които сега интересуват учените, е здравословното състояние на астронавтите, които ще се намират в Космоса 6-7 месеца. През този период от време, който е необходим за достигане на Марс, астронавтите ще бъдат засегнати от космическата, слънчевата радиация и микрогравитацията.

Някои учени предполагат, че микрогравитацията в космическия кораб може да създаде трудности на астронавтите да се приспособят към гравитацията на Марс, която е едва около 40% от гравитацията на Земята.

За да разберат колко силно ще повлияе микрогравитацията на астронавтите, учени от Австралийския национален университет създали компютърен модел. С негова помощ те решили да разберат дали астронавтите ще успеят да стъпят на повърхността на Марс в нормално състояние след пристигането.

"Най-голямата заплаха за бъдещите астронавти, които ще  полетят до Марс, се крие в микрогравитацията. Ако се добави влиянието на космическата и слънчевата радиация, тогава с увереност може да се каже, че телата им ще бъдат подложени на изменения", казва Лекс ван Лун от Австралийския национален университет.

Вече е известно, че в условия на микрогравитация астронавтите губят мускулна и костна маса. Също така ниската гравитация се отразява негативно на очите, функционирането на вътрешните органи и работата на сърцето и белите дробове.

"По време на продължително пътешествие в Космоса сърцето ще започне да работи различно и изпомпването на кръвта също ще бъде различно. Структурата на кръвоносните съдове и силата на самото сърце може да се промени драматично. Може да се каже, че сърцето ще стане по-мързеливо, тъй като в условия на микрогравитация няма да са му необходими много усилия за изпомпване на кръвта“, казва Ван Лун.

Учените също отбелязват, че при дълъг престой в Космоса течностите в организма на астронавтите няма да се движат надолу, а нагоре. Поради това тялото ще мисли, че в организма има твърде много течности, което означава, че астронавтите ще ходят по-често до тоалетна и няма да изпитват жажда. Това може да доведе до дехидратация на организма.

"Когато астронавтите се върнат на Земята, те не могат да стоят нормално на краката си, изпитват дискомфорт още дълго време след пристигането си. Ето защо някои изследвания предполагат, че след кацане на Марс астронавтите няма да могат да се движат нормално там", продължава Ван Лун.

Учените посочват още един проблем за астронавтите на Марс. Става дума за това, че обменът на съобщения със Земята ще се случва със закъснение от 20 минути. Следователно астронавтите трябва да бъдат подготвени за всички непредвидени ситуации след пристигането, защото няма да има кой да им помогне.

"При създаване на нашето моделиране сме използвали всички налични данни за здравословното състояние на астронавтите в продължение на много години. Свързахме към модела изкуствен интелект, който прогнозира всички възможни изменения в тялото на астронавтите по време на полета до Марс. Нашите резултати са обнадеждаващи, тъй като моделът показва, че независимо от всички трудности астронавтите ще могат да стъпят на повърхността на Марс след няколко месеца пътешествие“, казва Ван Лун.

Но учените уточняват, че всички данни в този модел са взети от физически здрави астронавти, които са преминали необходимите тренировки. Ако става дума за потенциални обикновени хора, които желаят да заселват Марс, то моделът трябва да бъде преработен и тогава ще може да се каже как ще се чувстват те на Марс.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НАСА показа къде ще стъпи човекът при завръщането си на Луната (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com