Български учени видяха бъдещето на Слънчевата система

13411
Български учени видяха бъдещето на Слънчевата система
Снимка: NASA

Крайната съдба на Слънчевата система е обект на много изследвания от учени. За около 4,5 милиарда години планетите и другите космически обекти в нашата система показват удивителна стабилност и засега няма признаци, че в близко бъдеще ще напуснат нейните предели. Ново изследване на български учени сочи повече или по-малко точен период от време, през който всичко ще остане както е сега, пише ScienceAlert.

Много е трудно да се предвиди как ще се държат планетите и другите обекти в Слънчевата система в бъдеще. Дори Исак Нютон е предполагал, че взаимодействието между планетите в крайна сметка ще потопи Слънчевата система в хаос.

Сравнително лесно е да се предвиди поведението на две тела в динамична система с помощта на математически изчисления. Но ние имаме 8 планети, Плутон и хиляди астероиди в нашата Слънчева система. Тези обекти взаимно влияят на своите орбити и теоретично може да се стигне дотам всички обекти да напуснат своите орбити и да се отправят на пътешествие през галактиката. Дори ако не отчитаме астероидите, наличието на осем планети прави математическите изчисления на възможното бъдеще на нашата Слънчева система доста сложни.

Снимка: NASA

Учените Ангел Живков и Ивайло Тунчев от Софийския университет са провели ново изследване, което показва, че нашата Слънчева система ще остане стабилна минимум през следващите 100 000 години, преди планетите да излязат от орбитите си и да се отправят в Далечния космос. Според учените за този период от време всичките 8 платени плюс Плутон няма да се изменят съществено. Изследването на българските учени е публикувано на сайта arXiv.

Изследователи вече са създавали модели на бъдещето на Слънчевата система, в които са се опитали да предскажат движението на планетите за милиони и дори милиарди години. Но такива дълги периоди на прогнозиране, според българските учени, може да доведат до неточни резултати. Ангел Живков и Ивайло Тунчев смятат, че техните симулации са по-достоверни. Това се дължи на факта, че учените са взели предвид отклоненията в първоначалните условия, като ексцентрицитетите на орбитите (числова характеристика на орбитата на небесно тяло) и наклоненията на планетите, както и техните маси.

Живков и Тунчев са разработили нов метод за изчисление на движението на планетите, който е показал, че елиптичните орбити, по които се движат планетите около Слънцето, няма да се изменят съществено в продължение поне на 100 000 години.

Тяхното изследване също така показва, че при малки изменения в първоначалните условия всичко в Слънчевата система вероятно ще остане такова, каквото е било в продължение на 1 милион или дори 1 милиард години. Но за да потвърдят тази преценка, учените се нуждаят от по-мощен компютър, който може да се появи в бъдеще.

Сега много учени смятат, че нашето Слънце ще угасне след около 5 милиарда години, превръщайки се първоначално в червен гигант, а после – в бяло джудже. Но някои предишни изчисления показват, че дори и след това нашата Слънчева система ще остане стабилна. Въпреки че животът в нея, поради смъртта на Слънцето, ще стане невъзможен. Остава да се надяваме, че до този момент човечеството, ако не се самоунищожи, ще намери нов дом за себе си.

Наскоро стана известно, че поредният слънчев цикъл, в който нашата звезда навлезе през 2019 година, изненадва учените, които прогнозираха, че той ще бъде спокоен. Някои спътници, които се намират в ниска околоземна орбита, са започнали да се отклоняват от своята траектория и все повече се потапят в атмосферата на Земята. Учените приписват подобни събития на необичайната активност на слънчевия цикъл, с голям брой слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса.

„Никой не е очаквал такава активност на Слънцето, прогнозите не показваха това. Но в последно време наблюдаваме огромен брой слънчеви петна, слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса. И тази активност на Слънцето само ще се увеличава, защото след 2-3 години ще настъпи слънчевият максимум, тоест най-високата точка от активността на нашата звезда“, казва Хю Луис от Университета в Саутхемптън, Великобритания.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Слънцето: кога и как ще загине нашата звезда?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос