Лудото космическо време сваля спътници от орбита. МКС също е изложена на риск

15164
Лудото космическо време сваля спътници от орбита. МКС също е изложена на риск
Снимка: NASA

Някои спътници, които се намират в ниска околоземна орбита, са започнали да се отклоняват от своята траектория и все повече се потапят в атмосферата на Земята. Учените приписват подобни събития на началото на новия слънчев цикъл, който се оказва много активен, с голям брой слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса.

Слънчевите частици, достигащи Земята, вече нарушават работата на спътниците и дори Международната космическа станция трябва непрекъснато да маневрира, за да остане в стабилна орбита, пише Space.com.

Още от края на миналата година учени от Европейската космическа агенция (ESA) наблюдават постепенното слизане от орбита на спътници, които изучават магнитното поле на Земята. Тези спътници започнали да потъват в атмосферата 10 пъти по-бързо и много по-дълбоко от преди.

"През последните пет-шест години спътниците потъваха с около два и половина километра годишно – казва Аня Стром, ръководител на мисията Swarm на ESA. – Но от декември миналата година те на практика се гмуркат. Скоростта на потъване между декември и април е около 20 километра годишно."

Спътниците често срещат съпротивлението на остатъчната атмосфера, което ги забавя. Учените могат при наличие на двигатели да коригират полета им и да ги върнат в тяхната орбита. Но ако спътниците вече не са необходими, тогава те падат и изгарят в горните слоеве на земната атмосфера.

Причината за всички проблеми е слънчевата активност

По думите на учените силата на съпротивление в остатъчната атмосфера зависи от слънчевата активност, която се променя през 11-годишния слънчев цикъл. Колкото по-голяма е слънчевата активност, толкова по-голям поток от слънчеви частици достига до Земята, толкова по-високо е съпротивлението. Зависи от броя на слънчевите изригвания и изхвърлянията на коронална маса – плазмените потоци, които ги съпровождат.

Ако предишният слънчев цикъл, който завърши през декември 2019 г., е бил много слаб по активност, с дълъг период на спокойствие, то в новия цикъл, и особено както показват последните месеци, броят на изригванията на Слънцето се е увеличил значително. Горните слоеве на земната атмосфера вече усещат последствията от вълните на силния слънчев вятър.

"Високо над Земята, в най-горните слоеве на атмосферата, се случват събития, които ние не разбираме напълно. Със сигурност се знае, че срещата на слънчевите частици с атмосферата я кара да се издига. По-плътният въздух се издига нагоре, което означава, че се създава по-голямо съпротивление за полета на спътниците. И въпреки че на ниво от 400 км над Земята тази плътност не е много висока, все пак този възходящ въздушен поток може да отправи спътниците надолу", казва Стром.

Заплаха за МКС

Наложило се учените от ЕSА да коригират орбитата на два спътника, които били на височина 430 км, с 30 км по-високо от МКС. Впрочем орбиталната станция също вече страда от промените в космическото време, причинени от повишената слънчева активност. МКС трябва често да коригира траекторията си, за да поддържа стабилна орбита на височина от 400 км.

Известно е също, че 40 нови спътника Starlink на SpaceX слязоха от орбита през февруари тази година и изгоряха поради слънчева буря. Въпреки че тези спътници имат работна орбита на височина 550 км, след изстрелването те се намират на височина 350 км и специалистите на SpaceX трябва да ги повдигат с бордови двигатели. Но учените смятат, че дори спътници, които се намират много високо, остават уязвими поради непредвидимото поведение на Слънцето.

„Смятам, че всички космически апарати на височина 400 км ще имат проблеми в близко бъдеще. Включително МКС. Станцията ще трябва непрекъснато да маневрира. Разбира се, проблемите ще засегнат стотици спътници в ниска околоземна орбита, чийто брой значително нарасна през последните години“, казва Стром.

Неочакваното поведение на Слънцето

Много спътници обаче нямат бордови двигатели, следователно няма да могат да "живеят" дълго време на ниска орбита и ще паднат в атмосферата.

„Никой не е очаквал такава активност на Слънцето, прогнозите не показваха това. Но в последно време наблюдаваме огромен брой слънчеви петна, слънчеви изригвания и изхвърляния на коронална маса. И тази активност на Слънцето само ще се увеличава, защото след 2-3 години ще настъпи слънчевият максимум, тоест най-високата точка от активността на нашата звезда“, казва Хю Луис от Университета в Саутхемптън, Великобритания.

По думите на Стром още сега им се налага да повдигат спътниците си по-високо и до края на годината много спътници може да изчезнат, ако орбитите им не бъдат коригирани.

Някои учени виждат в настоящата ситуация и положителен момент. Те смятат, че по този начин в орбита ще останат по-малко космически отпадъци от неработещи спътници. Но в същото време съществува проблем – падащите спътници могат да повредят все още работещи апарати в по-ниски орбити, казва Луис.

По-рано стана известно, че на Слънцето расте чудовищно петно, което е обърнато към Земята. Учените очакват много мощно слънчево изригване от клас M9, което може да причини неизправност на спътниците в орбита и електрониката на планетата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Слънцето става все по-странно. Учени разбраха защо поведението на звездата е непредвидимо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос