X
 
 

CHEOPS напусна Земята в търсене на нов живот (ВИДЕО)

1914 2
CHEOPS напусна Земята в търсене на нов живот (ВИДЕО)
Снимка: ESA
Европейският спътник за откриване на планети CHEOPS напусна Земята. Спътникът вече се отдели от ракетата, съобщава АФП.

Европейският космически телескоп за проучване на планети извън нашата Слънчева система бе пуснат в действие от Френска Гвиана, показва излъчване на живо от неговата компания „Arianespace“.

Ракетата "Союз" излетя в 05:54 ч. (08:54 централно гринуичко време) от космическия център в Гвиана един ден по-късно от планираното поради технически проблем.

30-сантиметровият телескоп е проектиран да измерва плътността, състава и размера на множество планети извън нашата Слънчева система - така наречените екзопланети.

Според Европейската космическа агенция (ESA), CHEOPS ще наблюдава ярки звезди, за които вече е известно, че са в планетарна орбита.

Мисията „представлява стъпка към по-доброто разбиране на астрофизиката на всички тези странни планети, които открихме и които нямат еквивалент в нашата Слънчева система“, заяви носителят на Нобеловата награда за физика за 2019 г. Дидие Кело.

Проект Cheops - вижте детайлите в следващото видео.

Около 4 000 такива екзопланети са открити откакто Кело и неговият колега Мишел Майор идентифицират първата, наречена "51 Pegasi b", преди 24 години.

CHEOPS "ще се съсредоточи върху планети в диапазона на размерите на супер-Земя до такива с размера на Нептун, като неговите данни ще позволят да се получи обемната плътност на планетите - първа стъпка характеризиране на разбирането на тези извънземни светове", се посочва на уебсайта на ESA.

Днес учените изчисляват, че има поне толкова галактики, колкото и звезди - приблизително 100 милиарда.

"Искаме да прехвърлим статистиката и да ги изучим подробно", каза шефът на мисията Дейвид Еренрайх пред АФП.

ESA прави опит да събуди „Фила“

Днес специалистите на ESA, които работят със спускаемия модул "Фила", ще изпратят на комплект от команди на модула, които да накарат "Ф...

CHEOPS ще се стреми да разбере по-добре от какво са изградени тези планети. Това е важна стъпка в дългия стремеж да се разгадаят условията, необходими за извънземен живот, но и да се отключи знание за произхода на собствената ни планета.

Сателитът ще обикаля около Земята на разстояние от 700 километра, изучавайки скали на орбитиращи звезди на няколко светлинни години.

Нобеловият победител Кело каза, че CHEOPS едва ли ще разгадае светия граал на астрофизиката - има ли живот на други планети?

"Въпреки това, за да разберем произхода на живота, трябва да разберем геофизиката на тези планети", каза той.

Роскосмос и ESA представиха съвместната марсианска мисия ExoMars

На 25 ноември Роскосмос и Европейската космическа агенция (ESA) са провели във Франция презентация на научните апарати от мисията ExoMa...

"Сякаш стъпваме на първото стъпало на голямо стълбище."

"Стартът е важен момент, емоционална стъпка, но истинският вълшебен момент за нас ще бъде, когато пристигнат първите резултати", каза Кело.

Според ESA това трябва да се случи в рамките на няколко месеца от изстрелването на спътника, съобщава БГНЕС.

Какви са били основните предизвикателства пред екипа при построяването на спътника, вижте тук.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Два свята - единия е излишен! CHEOPS напусна Земята в търсене на нов живот, а руският космически кораб "Орел" се оказа прекалено тежък, за да излети до Луната - https ://faktor.bg/bg/articles/poreden-proval-ruskiyat-kosmicheski-korab-orel-se-okaza-prekaleno-tezhak-za-da- izleti-do-lunata
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    то за това СеСеУсерето го отнема
    : 0 !
Последно в Актуално