Джеф Безос получи зелена светлина за изграждане на нова орбитална станция

7457
Джеф Безос получи зелена светлина за изграждане на нова орбитална станция
Снимка: Blue Origin

НАСА планира да завърши работата на МКС през 2030 г. и за да построи нейна замяна в Космоса, агенцията е привлякла американски частни компании. Blue Origin на Джеф Безос и компанията Sierra Space получиха първото одобрение за разработването на нов проект за космическа станция. Те обединяват усилията си, за да създадат космическа станция в орбита, наречена Orbital Reef, пише Gizmodo.

Според НАСА съвместният проект на космическа станция на Blue Origin и Sierra Space е много обещаващ и може да се пристъпи към етапа на проектиране на нейните съставни сегменти. Според проекта новата станция ще се състои от множество модули и в готов вид ще бъде съпоставима с МКС. Планира се тя да бъде отдавана под наем за провеждане на различни изследвания, технологични и комерсиални мисии. Първите модули на Orbital Reef ще се отправят в орбита не по-рано от 2027 г.

„Получихме зелена светлина от НАСА. Нашата станция Orbital Reef ще промени играта за пилотирани космически полети до ниска околоземна орбита. Тя отговаря на всички изисквания както за търговска употреба, така и за научни цели на НАСА“, казва Брент Шерууд от Blue Origin.

Освен двете основни компании в създаването на новата космическа станция участват още няколко частни предприятия, включително компанията Boeing, както и учени от университета на Аризона в САЩ.

Blue Origin и Sierra Space вече получиха финансиране от НАСА в размер на малко над 1,5 милиарда долара за изпълнението на проекта Orbital Reef. Но във врата им дишат компании като Axiom Space, NanoRacks и Northrop Grumman, които също искат да получат положителна оценка от НАСА за собствените си проекти за космически станции. Досега НАСА заключава, че станцията Orbital Reef отговаря на всички необходими изисквания за подобен обект.

Бъдещата станция Orbital Reef ще може да приема на борда си 10 астронавти едновременно. Тя е предназначена не само за научни изследвания, но и за използване в областта на космическия туризъм. Също така разработчиците посочват, че на станцията дори ще бъде възможно да се снимат филми.

Що се отнася до Sierra Space, наскоро беше обявено, че компанията планира да създаде първия в света напълно търговски център за пилотирани космически полети и академия за обучение на астронавти. Компанията разработва и космически самолет под названието Dream Chaser, който ще бъде в състояние да доставя около 5,5 тона товари в орбита. По план този товарен транспортен апарат трябва да бъде готов до 2026 г. и да лети до Orbital Reef и евентуално до МКС.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НАСА показа как ще се сглоби лунната космическа станция Gateway (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com