Една от най-ярките звезди в небето ще „изчезне“ на 12 декември (ВИДЕО)

9553
Една от най-ярките звезди в небето ще „изчезне“ на 12 декември (ВИДЕО)
Снимка: ESA/Herschel/PACS/L. Decin et al

Бетелгейзе, най-известният червен свръхгигант и една от най-ярките звезди на небето, ще изчезне за 12 секунди по време на изключително рядко затъмнение от астероида 319 Леона. Рядкото събитие ще се случи следващата седмица, когато астероидът ще закрие червения свръхгигант в съзвездието Орион.

ОЩЕ: Защо околностите на Млечния път се разширяват по-бързо от останалата Вселена?

Бетелгейзе – 10-ата най-ярка звезда в нощното небе – ще мигне за кратко в понеделник, 11 декември, тъй астероидът 319 Леона ще премине пред нея от нашата гледна точка на Земята. Събитието, което ще продължи само 12 секунди, ще бъде ценна възможност за астрономите да създадат карта на повърхността на гигантската звезда, която е свързана с неотдавнашното ѝ странно поведение.

Изключително необичайно е една от най-ярките звезди на нощното небе да бъде закрита или „окултирана“ от астероид. Въпреки че по-малкият астероид може да причини пръстеновидно затъмнение на Бетелгейзе като "огнен пръстен", ограничен брой наблюдатели на небето ще бъдат в точната позиция, за да го видят, пише Live Science.

Освен че ще бъде краткотрайно събитие, окултацията ще бъде видима само от тясна пътека, простираща се от Азия до Южна Европа, Флорида и Източно Мексико. International Occultation Timing Association има специална страница, посветена на събитието, която включва файл за изтегляне на Google Earth, показващ пълната пътека. Зрителите в рамките на пътеката ще могат да видят окултацията без бинокъл или телескоп, въпреки че и двете ще помогнат за подобряване на гледката на рядкото събитие.

Всеки, който не е на пътеката, може да гледа предаване на живо на събитието, организирано от The Virtual Telescope Project в Италия, което попада в пътеката на окултацията. Предаването на живо е насрочено за 03:00 часа българско време на 12 декември:

Самата окултация ще настъпи около 03:17 часа българско време според Sky&Telescope, въпреки че това време може да се измести с няколко минути, тъй като орбитата на 319 Леона се прецизира.

За да намерите Бетелегейзе от Северното полукълбо през декември, погледнете право на изток около два часа след залез слънце и ще видите трите звезди от пояса на Орион – Алнитак, Алнилам и Минтака – да изгряват в небето. Вляво от тях Бетелгейзе ще бъде наравно с Минтака.

ОЩЕ: На какво мирише Космосът?

„Този вид окултации са много полезни за ограничаване на формата на участващия астероид“, казва астрофизикът Джанлука Маси, директор на The Virtual Telescope Project. Окултацията може също да позволи на учените да картографират повърхността на Бетелгейзе. „Надяваме се, че ще можем да научим повече за неговите големи конвективни клетки, които управляват неговата променлива яркост“, добавя Маси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос