На какво мирише Космосът?

4399
На какво мирише Космосът?
Снимка: iStock

Когато астронавтите се връщат от космически разходки, те често описват неочаквани аромати, напомнящи на изгоряла пържола и използван барут. Но защо Космосът мирише на изгорени неща и откъде идва тази миризма?

За да бъде ясно, пространството е почти перфектен вакуум. Докато са в Космоса, астронавтите се защитават в космически кораби, скафандри и космически станции, „тъй като директното излагане, разбира се, би ги убило“, казва пред Live Science Офек Бирнхолц, астрофизик от университета „Бар-Илан“ в Израел. Естествено, никой не е помирисвал директно Космоса „и да е оживял, за да разкаже историята“, отбелязва той.

ОЩЕ: Учените вече определят пола на човек по мириса на ръцете

Независимо от това астронавтите редовно усещат полъха на уникална миризма, след като свалят шлемовете си, а техните сънародници също отбелязват тази миризма, която се носи, когато шлюзът се отвори.

„Космосът определено има миризма, която е различна от всичко друго“, казва астронавтът на НАСА Доминик „Тони“ Антонели след космическа разходка през 2009 г.

Като цяло, астронавтите често сравняват миризмата на Космоса с „горещ метал, изгоряло месо, изгорели сладкиши, отработен барут и заваряване на метал“, отбелязва Стив Пиърс, биохимик и главен изпълнителен директор на Omega Ingredients, който претърсва разговори с астронавти, за да може да направи аромат, поръчан от НАСА.

Междувременно бившият астронавт на НАСА Томас Джоунс сравнява космическата миризмата с озон. Друг астронавт от НАСА – Дон Петит, описва надълго и нашироко миризмата на Космоса в публикация в блог на НАСА, казвайки: „Най-доброто описание, което мога да измисля, е метално; доста приятно сладко метално усещане. Това ми напомня за летата ми в колежа, когато работих много часове с горелка за електродъгово заваряване, ремонтирайки тежко оборудване за малка дърводобивна екипировка. Това ми напомни за приятна сладка миризма на заваръчни изпарения. Това е миризмата на Космоса.“

Откъде може да идва този аромат? Въпреки че пространството е предимно празно, то не е идеален вакуум. „Всъщност не говорим за обем, в който няма частици“, казва Миранда Нелсън, контролер на космически полети в космическия център „Джонсън“ на НАСА в Хюстън.

Има редица потенциални обяснения за тази миризма. Едното е свързано с кислорода около Международната космическа станция. Ултравиолетовите лъчи от Слънцето могат да разделят кислородните молекули (O2), които се състоят от два кислородни атома, на единични кислородни атоми. Този атомарен кислород може да се задържа към скафандрите, стените на шлюза и други предмети, изложени на Космоса, предизвиквайки химически реакции, които могат да обяснят миризмата, като образуването на озон, казва Нелсън.

ОЩЕ: Чуйте симфония на Млечния път, сътворена от реални данни на НАСА (ВИДЕО)

„Другата много по-забавна теория е, че това е миризмата, свързана със звездни експлозии – умиращи звезди“, допълва Нелсън. Тези изблици генерират миризливи молекули, известни като полициклични ароматни въглеводороди, които се намират във въглища, храна, нефт и други материали, отбелязва тя. Нелсън обаче подчертава, че и на двете идеи липсват данни от официални проучвания.

За да направи обучението на астронавтите по-реалистично, НАСА е възложила на Стив Пиърс през 2008 г. да създаде аромат, който имитира миризмата, описана от астронавтите. Целта е да се премахнат изненадите, които астронавтите могат да изпитат в орбита, обяснява той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос