Геоложка мистерия на Марс

29899
Геоложка мистерия на Марс

Най-дълго работещият американски робот на Марс "Опортюнити" предаде изображение, показващо струпване от сферични "обекти" на повърхността на планетата, което е истинска геоложка загадка за учените, съобщи НАСА.

Това е една от най-невероятните снимки от цялата мисия, смята Стив Скуайърс от университета "Корнел" и един от главните учени, работещи по проекта "Опортюнити" на Марс от 2004 г.

Сферичните "обекти" с големина 3 мм в диаметър са съсредоточени върху малко скалисто възвишение, което "Опортюнити" достигна миналата седмица.

Те се отличават от сферичките от желязо, наречени "боровинки", които роботът бе намерил на мястото, където кацна в началото на 2004 г., както и на много други места, които е посещавал и които са оформени под въздействието на водата върху минерали в утаечните скали.

Най-напред ги взехме за "боровинки", но в действителност тези сфери са различни, подчертава Скуайърс. Те са много различни в концентрацията си, структурата и състава си, както и в разположението, смята ученият, според когото екипът никога досега не е виждал подобно струпване на сфери на скалиста повърхност на Марс. Много от сферите са разбити или еродирали от вятъра, но тяхната концентрична структура е очевидна, подчертава той.

"Опортюнити", който се намира в кратера Индевър, е в много добро състояние въпреки осемте години и половина работа на Марс, изтъква Джон Калас от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която отговаря за мисията.

"Опортюнити" кацна на Марс през януари 2004 г., три седмици след близнака си "Спирит" като изследователската му мисия бе планирана за три месеца. "Спирит" официално спря да функционира през 2009 г.

Новият робот "Кюриосити", който е по-голям и много по-съвършен от научна гледна точка, пристигна на Червената планета на 6 август. Той се готви да започне двегодишна изследователска мисия, за да определи дали условията на Марс в миналото са били благоприятни за наличието на микроби.

Редактор: Георги Иванов

НАСА ще тества кораб за полети до Марс

Създаването на новия космически кораб "Орион" върви по план. Това заяви по време на изслушване в американския Конгрес помощник директ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос