Изстреляха два сателита към Меркурий

4838
Изстреляха два сателита към Меркурий

Два сателита, съвместна европейско-японска разработка, поеха към Меркурий – планетата, разположена най-близо до Слънцето, съобщава Би Би Си. Космическата мисия, известна като BepiColombo, излетя с ракета „Ариана”, от космодрума в Куру, Френска Гвиана в Южна Америка. На сателитите ще са необходими около 7 години, за да достигнат крайната си цел. Когато достигнат планетата целта им ще бъде да извършат наблюдения, които ще доведат до разрешаването на редица научни спорове.

Един от тях е свързан с прекалено голямото ядро на планетата, съставено изцяло от желязо, което представлява около 60 процента от масата на Меркурий, предаде БГНЕС. Учените и до момента не могат да дадат логично обяснение на факта, че малката планета има само тънка външна обвивка от скали.

Вулканичната дейност на Меркурий е спряла преди 3,5 милиарда години

Ново изследване установи, че голямата вулканична активност на Меркурии най-вероятно е приключила преди около 3,5 милиарда години. Тези ...

От центъра за контрол на мисията в германския град Дармщад заявиха, че сателитите са изведени в правилната посока за дългото пътуване. За пръв път Европейската и Японската космически агенции изпращат мисия до Меркурий. НАСА вече има подобни изследвания, направени от сондата “Маринър 10” през 70-те години на миналия век и от сондата „Вестител”, изпратена там преди десетилетие.

Новата космическа мисия обаче има по-добро оборудване и ще остане в орбита около Меркурий за по-дълго време. Самото възникване на планетата е основният въпрос, на който ще се търси отговор. Според учените днешното плътно ядро на планетарното тяло не отразява състоянието му при неговото създаване. Възможно е Меркурий да е възникнал като планета доста далеч от Слънцето и впоследствие да е изменил траекторията си – вероятно след сблъсък с друго космическо тяло, което да го е доближило до звездата в центъра на нашата галактика. Това може би обяснява загубата на повечето външни слоеве от обвивката на планетата – които са били унищожени при сблъсъка.

Новата космическа мисия ще прелети край Земята, Венера и Меркурий, възползвайки се от гравитационните им полета, за да намали леко скоростта си и през 2025 година ще се позиционира в орбита около горещата и най-малка планета в Слънчевата система. Именно горещината ще е най-големият проблем за сателитите, тъй като макар да се намира на 58 милиона километра от Слънцето, жегата на Меркурий е сравнявана с горещината в пещ за пици. Затова и обвивките на сателитите са изградени така, че да издържат на температури от над 400 градуса по Целзий.

Космическата мисия до Меркурий е на стойност над 3 милиарда евро. Европейската и японската космическа агенции са вложили около 1,65 милиарда евро в разработването на сателитите. Отделно националните космически агенции на европейските страни също са допринесли за оборудването на мисията. Сумата покрива периода от одобряването на мисията през 2007 година до нейното приключване през 2025 година. За сравнение парите, вложени в проекта могат да платят заплатите на няколко футболни отбори от Английската висша лига за няколко сезона.

Меркурий: 100 000 кадъра в едно видео

За да бъде създадена карта на повърхността на Меркурий, са обединени повече от 100 000 снимки, които апаратът Messenger е направил, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Почина командир на "Аполо 10"

Има ли тъмна материя във Вселената? Учени с изненадващ отговор

Наша пътешественичка направи кисело мляко в „космически“ условия

Силни магнитни бури в средата на седмицата. Вижте прогнозите (ГРАФИКИ)

Магнитни бури за седмицата 18-24 март 2024 година: Прогноза от САЩ

НАСА ще изпрати съобщение до извънземните на ледената луна Европа

"Нова звезда", ярка като Полярната звезда, ще избухне в небето тази година

Сблъсъкът на Млечния път и Андромеда е неизбежен: процесът вече е започнал

SpaceX загуби космическия кораб Starship след достигането до орбита (ВИДЕО)

Вижте историческия полет на Starship: “Марсианската” ракета на Илон Мъск достигна орбита (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...