MAVEN влезе в орбита около Марс

62356
MAVEN влезе в орбита около Марс

След около почти едногодишно пътуване и изминати 700 милиона километра американската сонда MAVEN достигна целта си и както бе планирано влезе в орбита около Марс, гласи съобщение на NASA до световните агенции. Сега започва същинската работа на мисията, която струва 671 млн. долара.

През следващите шест месеца ръководителите на полета ще регулират височината, на която ще работи сондата, и ще проверят научната апаратура. След това Мейвън ще започне да взема проби от горните слоеве на атмосферата на Марс. Тя ще работи от орбита, няма да каца на планетата.

Кронос си изяжда децата

Гигантските галактики растат, поглъщайки малките си съседи, изясниха астрофизици.  Своеобразно преброяване сред 22 000 далечни от...

Сондата MAVEN (Mars Atmosphere and Volatiles Evolution) беше изстреляна на 18 ноември 2013 година.

MAVEN е първата мисия, която ще изследва марсианската атмосфера. С помощта на девет уреда учените ще се опитат да изяснят по какъв начин и защо от плътна и влажна тя се е превърнала в толкова рядка и суха.  Учените предполагат, че вероятната причина е слънчевият вятър. Те ще наблюдават какво става, когато той и други заредени частици се сблъскват с горните слоеве на марсианската атмосфера и ги отнасят.

Като изследват днешната атмосфера, специалистите се надяват да научат за участвалите в явлението процеси и след това да използват компютърни модели, за да разберат какво се е случило в миналото. В крайна сметка те искат да знаят дали на Марс е имало условия, за да еволюира живот.

НАСА ще изучава слънцето, слушайки го

Според Националната космическа агенция на САЩ (NASA) най-бързият начин да се разбере Космоса е като се слуша музиката на небесните тела...

Другата важна задача, поставена от NASA на MAVEN, е да поддържа връзка с двата марсиански роувъра, които продължават мисията си.

Продължителността на мисията на MAVEN е поне една година. Ако горивото бъде изразходвано внимателно обаче, апаратът може да издържи и 10 години - почти цял слънчев цикъл.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Знаете ли с какво се хранят охлювите?
Знаете ли с какво се хранят охлювите?

Охлювите напоследък се превърнаха в доста популярни домашни любимци. Те са интересни за отглеждане и непретенциозни към изхранването си. Сред...