Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАСА очаква астронавти да кацнат на Луната през 2024 г. - включително от Канада

27 май 2021, 07:50 часа • 2480 прочитания

Канадският астронавт ще стане член на програмата Artemis 2 на американската Национална администрация по аеронавтика и космос (НАСА), а Канада ще изпрати марсоход до Луната през следващите пет години. Това съобщи министърът на иновациите, науката и индустрията на страната Франсоа-Филип Шампан, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС.

"Канада ще бъде част от космическата история! Канадецът ще стане член на мисията Artemis 2 - първата пилотирана мисия на Луната от 1972 г. насам", казва той. Шампан отбеляза, че „Канада планира да приземи лунен марсоход на Луната в рамките на следващите пет години, за да подготви космическия сектор на страната за по-нататъшно проучване“. Министърът не посочи подробности.

В края на декември 2020 г. НАСА и Канадската космическа агенция (CSA) се договориха за двустранно споразумение за сътрудничество за лунните програми Artemis и Lunar Gateway. По-конкретно, Канада се ангажира да помага на проектите на НАСА за изграждане и инсталиране на роботизирани системи като манипулатора Canadarm3 от следващо поколение. Освен това, НАСА пое ангажимент да осигури пространство на пилотираната мисия „Артемида 2“ и на базата на Луната за двама астронавти на космически кораби. В споразумението се отбелязва, че изпълнението на тези проекти „ще демонстрира техническите възможности за бъдещата човешка мисия на Марс“.

През пролетта на 2019 г. пък НАСА обяви проект на лунната програма на Артемида, която ще се състои от три етапа. Първият от тях (Artemis 1) предвижда безпилотен полет на космическия кораб "Орион", инсталиран на ракетата за космическа изстрелваща система около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап (Artemis 2) е полет около естествен спътник на Земята с екипаж на борда. В третата фаза на мисията (Artemis 3) НАСА очаква да кацнат астронавти на Луната през 2024 г. и след това да ги изпрати на Марс приблизително в средата на 2030-та. Първият етап от програмата е планиран за 2021 г., а вторият - за 2023 г.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес