Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Капсулата на SpaceX потегли към Земята с четирима астронавти (ВИДЕО)

02 май 2021, 09:43 часа • 2319 прочитания

Космическата капсула на SpaceX се отдели от Международната космическа станция и потегли към Земята с четирима астронавти на борда, като се предвижда да се приводни през тъмната част на денонощието, предаде АП. Това ще бъде първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 година, припомня 24 часа.

Астронавтите от НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уокър и японецът Соичи Ногучи са на път към дома със същата капсула Dragon, която ги транспортира до МКС през ноември м.г. Сега те ще пътуват около шест часа и половина. Очаква се капсулата да навлезе във водите на Мексиканския залив край Панама сити, Флорида, към 3 часа след полунощ. Въпреки ранния час Бреговата охрана е изпратила в района допълнителни патрули, които да отстраняват евентуални среднощни наблюдатели. Приводняването на капсулата от първия пилотиран полет на SpaceX през миналото лято стана в присъствието на нежелани зяпачи с плавателни съдове, което създаде рискове за сигурността.

Екипът на командира Хопкинс излезе в орбита на 15 ноември след старт от космическия център "Кенеди" на НАСА. Екипът, който ги смени на борда на МКС, пристигна преди седмица с капсула Dragon - същата, с която бе осъществен първият пилотиран полет на SpaceX, започнал миналата пролет. По план Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи трябваше вече да са се завърнали, но силните ветрове в предвидения за приводняване район отложиха това. Компанията SpaceX и НАСА решиха, че най-благоприятно ще бъде времето в неделя преди зазоряване.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес