Откриха Мордор и следи от геоложка активност на Харон

12497
Откриха Мордор и следи от геоложка активност на Харон
Снимка: NASA/JHUAPL/SWRI

Сондата "Нови хоризонти" предаде на Земята първите снимки на Харон и тъмното петно на неговата повърхност – "Мордор", който се оказва покрит с тънък слой от черен прах. Това може да са следи от геоложка активност в неговите недра, казва Кейти Олкинсън от научния екип на сондата.

"Доста дълго смятахме, че Харон се явява типична луна и сравнително мъртва и древна повърхност, покрита с кратери. Реалността просто ни отнесе покрива", допълва геологът.

"Нови хоризонти" се обади от системата на Плутон

Станцията „Нови хоризонти“ предаде първи сигнал на Земята след сближаването си с планетата джудже Плутон. Сигналът е получе...

По думите ѝ повърхността на Харон се оказала покрита с голямо количество много големи и сравнително млади структури – на северния полюс е разположен истински планински Мордор от сагата „Властелинът на пръстените“, а на екватора и в източната част на планетата има каньони с дълбочина до 9 километра, което се явява много голяма цифра за толкова малка планета.

Тънкият тъмен слой прах, покриващ Мордор, е главната загадка за астрономите. Това може да са следи от процеси в изчезващата атмосфера на Харон, следи от удари на астероиди или дори следи от геоложка активност в неговите недра. За отговор на този въпрос ще бъдат необходими данните от уреда Ralph, които още не са предадени на Земята.

В полза на съществуващата геоложка активност в недрата на Харон говори това, че в централната част на снимката практически липсват кратери, което не би трябвало да е така, ако "лодкарят" на Плутон беше мъртъв като Луната.

През януари 2015 г. "Нови хоризонти" беше събуден и започна същинското изследване на системата на Плутон. Според изчисленията на учените на НАСА сондата вече е в историята като най-скоростния от някога изпращаните от земните жители космически апарати. На 14 юли 2015 в 14:49 часа българско време апаратът премина само на 12 500 км разстояние от планетата джудже.

Исторически момент: "Нови хоризонти" стигна Плутон!

Американската сонда "Нови хоризонти" (New Horizons) в този момент се намира на рекордните 12 500 километра от Плутон. Учените очакват з...

По време на сближаването всички седем научни инструмента на космическия апарат са били обърнати към Плутон. Очаква се, че той е направил 150 измервания.

При тази среща сондата временно прекъсна връзка със Земята и фокусира цялото си "внимание" върху изучаването на системата на Плутон, припомня РИА Новости.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос