Пълно слънчевото затъмнение - откъде ще може да се наблюдава?

4064
Пълно слънчевото затъмнение - откъде ще може да се наблюдава?
Снимка: БГНЕС

Идния понеделник (14-ти декември) предстои слънчево затъмнение. Явлението може да се види частично в няколко страни в Южна Америка и други региони на света, но това може да се види изцяло в точки в Чили и Аржентина, съобщава БГНЕС. В продължение на 24 минути новолунието ще премине над лицето на Слънцето и ще го покрие напълно за малко повече от две минути, обяснява астрономът Таня де Салекс Маркис от Кралската обсерватория в Гринуич в Лондон, Великобритания. Този маршрут на Луната кара деня да се превърне в нощ за няколко минути.

Онези, които са или отиват до привилегированите точки, за да се насладят на явлението, трябва да вземат определени предпазни мерки, за да не бъдат увредени очите им и в тази пандемия от 2020 г. да наблюдават и мерки за социално дистанциране, предупреждават експерти. Пълно слънчево затъмнение настъпва, когато Слънцето, Земята и Луната се подредят по такъв начин, че последната да попречи на слънчевата светлина, преди да достигне нашата планета. „Луната е 400 пъти по-малка от Слънцето“, обяснява Салес Маркес, но изглежда по-голяма, защото е много по-близо до нас и следователно може да „покрие целия диск на Слънцето“. Когато подобно събитие се случи в средата на деня, то причинява внезапна тъмнина за няколко минути.

Московският планетариум ще излъчва пряко слънчевото затъмнение

Слънчевото затъмнение, което ще може да се наблюдава на 14 декември единствено от територията на Чили и на Арженнтина, ще се излъчва пр...

Къде може да се види следващото слънчево затъмнение?

Пътят на Луната пред Слънцето ще хвърли завеса на мрака над южния край на Южна Америка, около обяд. На затъмнението може да се насладите частично от различни страни на континента като Перу, Боливия, Уругвай, Парагвай, Чили и Аржентина. От последните две обаче има области, в които затъмнението може да се види изцяло. В Чили тези области са разположени в регионите Араукания, Лос Риос и Биобио. В Аржентина, от друга страна, зоната на максимално затъмнение ще се вижда в северната част на Патагония.

НАСА отбелязва, че затъмнението може да се наблюдава и от някои райони в южната част на Атлантическия и Тихия океан и Антарктида. Салес посочва, че „може да има до пет слънчеви затъмнения за една година, но пълно слънчево затъмнение ще се случи само приблизително веднъж на 18 месеца, когато Луната е в правилното положение, за да блокира напълно слънчевата светлина“. Следващите пълни слънчеви затъмнения ще бъдат в Антарктида (декември 2021 г.), Индонезия и Австралия (април 2023 г.), САЩ и Канада (април 2024 г.), Южна Европа и Гренландия (август 2026 г.) и по-голямата част от Северна Африка и Близкия изток (август 2027 г.).

За да видите слънчевото затъмнение безопасно, е необходимо да имате очила или специални ръчни зрители, които имат филтри, които блокират вредните слънчеви лъчи. Важно е инструментите да са сертифицирани и да филтрират повече от 99,999% от слънчевата светлина. Телескопи, мобилни телефони, камери и бинокли също могат да се използват, ако имат прикрепени специални филтри за наблюдение на Слънцето. Ако тези съображения не бъдат взети под внимание, погледът директно в затъмнението може да причини трайно увреждане на зрението. Трябва да се има предвид, че през 2020 г. териториалните измествания могат да бъдат ограничени от пандемията на коронавируса. Чилийското правителство, например изготви специален здравен план за затъмнението на 14 декември, който включва всички настоящи ограничения за пътуване. И той препоръча да се види затъмнението придружено от хора от същата семейна група, да се поддържа социална дистанция и да се носят маски.

Пълно слънчево затъмнение очаква Южна Америка

Пълно слънчево затъмнение очаква Южна Америка на 2 юли. Максималната фаза ще настъпи в 22:23 ч. българско време. Продължителността ѝ ще...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com