Свръхтежката ракета Starship на Мъск се взриви при изпитание (ВИДЕО)

25613
Свръхтежката ракета Starship на Мъск се взриви при изпитание (ВИДЕО)
Снимка: стопкадър / NASA

Поредното изпитание на новата ракета Starship на Илон Мъск завърши с взрив и последвал пожар. Инцидентът се случи на 12 юли на стартовата площадка на SpaceX в Бока Чика, Тексас.

Илон Мъск планираше да извърши първото изстрелване на тази ракета в Космоса още през юли тази година, но взривът поставя под съмнение осъществимостта на задачата.

Starship е свръхтежка ракета, която SpaceX разработва от няколко години. Тя ще бъде двустепенна и многократна: и двете степени ще могат да се връщат на космодрума или да кацат на морска платформа подобно на първата степен на Falcon 9. Starship ще използва метан-кислородни ракетни двигатели Raptor 2. В първата степен ще се използват 33 такива двигателя, а във втората - шест, от които половината ще бъдат оптимизирани за работа във вакуум.

През изминалите години SpaceX значително се доближи до първия полет на Starship и проведе серия тестови полети на прототипи на втората степен. През лятото на 2019 г. по-малък прототип, наречен Starhopper, се издигна на 20 метра, а две години по-късно, след поредица от частично успешни полети, прототипът на Starship за първи път се издигна на 10 километра, приземи се и не експлодира.

След това атмосферните полетни тестове бяха прекратени и компанията започна да се подготвя за първия полет в орбита. За тази цел тя построи няколко пълноценни прототипа на ракети и издигна кула за обслужване, която също ще хваща втората степен по време на кацане и това може да се случи още при първия орбитален полет, следва от скорошна актуализация на плана за това изпитание.

Тази първа степен на Starship, известна като Booster 7, вече имаше проблеми по време на изпитанията през пролетта, но в края на юни SpaceX ги възобнови. По време на последния етап на изпитанията, които се проведоха в нощта на 11 срещу 12 юли, SpaceX симулира подготовка за изстрелване, при която се завъртат турбопомпите в двигателя, но няма запалване. Изпитанията обаче завършиха с взрив.

Поражения може да се видят както по време на експлозията, така и след това, когато на стартовата площадка започва пожар, който по-късно е потушен. След изпитанията Илън Мъск разказва в Twitter, че експлозията е станала именно по време на изпитанията на турбопомпите и че в бъдеще компанията няма да стартира агрегатите на всичките 33 двигателя наведнъж.

Ракетата Starship е предназначена да доставя товари и екипаж до околоземна орбита и може да се използва и за полети до Луната и Марс. НАСА планира да използва тази ракета по време на лунните си мисии.

По-рано Мъск заяви, че ракетата Starship ще плюе сателитите Starlink като бонбони. Тоест милиардерът иска да използва новата ракета, за да изведе в орбита своите интернет спътници.

В допълнение към техническите трудности преди орбиталното изстрелване SpaceX трябва да реши и някои юридически. По-конкретно компанията около година очакваше резултатите от екологичния преглед на своя космодрум в Тексас и в средата на юни получи отговор от регулатора. Той позволи на компанията да извърши орбитални изстрелвания, но само след като бъдат предприети няколко десетки действия за намаляване на въздействието на космодрума върху околната среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com