20 г. затвор за Иванчева, Петрова и Дюлгеров пледира прокуратурата, защитата иска оправдателни присъди

8263
20 г. затвор за Иванчева, Петрова и Дюлгеров пледира прокуратурата, защитата иска оправдателни присъди
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Съдът да признае за виновни Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за подкуп в особено големи размери при особено тежък случай и да им определи наказание лишаване от свобода за всеки от тях в средния размер – 20 години, също максималната глоба от по 30 000 лв, конфискация на имуществото и забрана за Иванчева и Петрова да заемат държавни и обществени длъжности. Това пледира прокурор Георги Николов след пледоарията на водещия прокурор Илиян Рангелов, който също пледира "виновни". Водещият прокурор подчерта, че поддържа обвиненията срещу Иванчева като извършител и на Петрова и Дюлгеров като помагачи. Според него обвинението е доказано по несъмнен и категоричен начин, предаде репортер на Actualno.com.

"Неслучайно законодателят е предвидил за извършените от тримата деяния наказание в размер между 10 и 30 години лишаване от свобода", изтъкна прокурор Николов и настоя че злоупотребата със служебно положение на длъжностно лице чрез изнудване заслужава наказание. С оглед на изложените обстоятелства той помоли съдията "да признае тримата подсъдими за виновни като вземе предвид, че проблемът с корупцията е наболял в обществото" и подчерта, че смисъл на думата "корупция" е "подкуп", какъвто е предметът на настоящото производство. Той отправи молба към съда при определянето на размера на наказанията да вземе предвид и заеманите от подсъдимите позиции в администрацията на район "Младост", обществената опасност на деянията им и уронването на престижа на органите за местно управление. Като облекчаващи вината обстоятелства прокурорът пледира съдът да има предвид чистото съдебно минало на тримата и данните за здравословното им състояние.

Иванчева и Петрова: На лъжата краката са къси

Убедени, че истината ще излезе на яве и ще бъдат оневинени Десислава Иванчева и Биляна Петрова заявиха на влизане в съда, че очакват сп...

"Подкупът, за който са предадени на съд подсъдимите, представлява особено тежък случай по чл. 302а от НК. Случаят е особено тежък предвид размера на имотната облага – 977 915 лв. поискана сума при минимална работна заплата в инкриминираното време от 510 лв. Тази сума се равнява на 1917 минимални работни заплати за страната. Съгласно установената практика такъв размер определя деянието като особено тежък случай. Особено голям е и полученият последващ се дар от подсъдмите в размер на 70 000 евро и също надвишава признака за особено големи размери“, заяви пред съда водещият прокурор Илиян Рангелов.

Пред журналисти той подчерта, че до този момент процесуалното им поведение и активността им в извършването на деянието би могла да се отнесе към еднотипна и това налага да няма диференциация при определянето на наказанията. Само към Иванчева и Петрова е поискано лишаване от заемане на държавна и обществена длъжност, защото те са били длъжностни лица към момента на извършването на деянието, допълни прокурор Николов.

Помолен да поясни защо нарече подсъдимите "безскрупулни хора", прокурор Николов заяви: „Това се установява от показания на множеството граждани и инвеститори, които обясняват, че са били притискани от тях да дават дарения и въпреки даренията пак не са били придвижвани техните преписки. Според него доказателствата не са косвени. „Имаме преки доказателства, има СРС, които искахме да се изслушат в съдебна зала, но бе отказано“, отбеляза още прокурор Николов.

„Включително поискахме и отвод на състава на съда заради това нещо – че не станаха достояние на обществеността доказателства, събрани със специални разузнавателни средства. Те са приобщени по делото, имат своята процесуална стойност, но не станаха достояние въз основа на предвидения в НПК принцип на непосредственост и публичност, т.е. да присъствате и вие и който желае гражданин на тяхното разглеждане и приобщаване в зала“, добави водещият прокурор Рангелов.

Запитан дали случайно делото се очертава да приключи точно година след показния арест, той каза че просто така са се стекли обстоятелствата. „Съдът се постара, активно се насрочваха заседания, имаше и коректна процесуална позиция от страна на подсъдимите лица - само веднъж или изобщо не беше отлагано производството по делото и на това се дължи тази бързина“, отбеляза Рангелов.

Гледат отново делото срещу Десислава Иванчева

Спецсъдът ще изслуша днес пледоариите по делото „Иванчева“. На предишното заседание държавното обвинение се възползва от въ...

Според държавното обвинение, по думите на прокурор Николов, „делото не страда от доказателствен дефицит“.

Тази теза бе категорично отхвърлена от защитата и на тримата подсъдими. „Не е правилно да се говори за липса на доказателствен дефицит. Не само че има доказателствен дефицит, просто няма доказателства!“, заяви адвокат Димитър Марковски, защитаващ Иванчева.

По делото не е доказано, че Иванчева и Петрова са знаели за оставените 70 000 евро в колата, конкретизира, подкрепяйки същата теза в защитата другият адвокат на Иванчева Марин Марковски. Той изказа предположение, че Иванчева и Петрова са били бутани от полицаите към колата и изпреварващо задържани, защото не знаели дали ще вземат парите в колата. Според него твърдението на прокуратурата, че Иванчева е пипала маркираните с химическо вещество пари е недоказано.

Делото, според Марин Марковски, е пример за пренебрегване на права. По думите на Димитър Марковски „цялата инициатива по даването на подкуп е била предприета именно от г-н Ваклин - свидетелят, осигурил парите“.

„Налице са много доказателства за активното поведение на Ваклин във връзка с даване на паричните суми“, заяви в изложението си и адв. Марияна Тодорова, защитаваща Петко Дюлгеров.

Инициативен комитет издигна Десислава Иванчева за евродепутат

Отстраненият кмет на „Младост” в София Десислава Иванчева е издигната за евродепутат от инициативен комитет „Непослуш...

„Налице е сценарий, предварителна подготовка на КПКОНПИ за злепоставяне на Иванчева, защото провокирайки Дюлгеров, той провокира и Иванчева, тъй като целта е била именно тя“, заяви адв. Тодорова. За Дюлгеров тя съобщи, че към момента на разпита той не е имал легитимно назначен защитник.

Адв. Eмануил Йорданов, защитаващ Биляна Петрова, каза, че все още не разбира обвинението. Той изрази съмнения как парите се озовават в колата. „Нямаме нито преки, нито косвени доказателства за пътя на парите до въпросния кашон. Свидетелят Ваклин съобщава, че предал парите в бял лист, формат А4, но кашон във формат лист хартия А4 няма“, заяви пред съда Йорданов. Той настоя за оправдателна присъда за подсъдимите, тъй като няма годни доказателства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Измъчвани и пребивани: 21 българки са били карани да проституират в Италия

Дават 50 000 лева за откриването на Ивана от Дупница

Апелативният съд в Пловдив гледа делото по случая „Цалапица”

Откриха трупа на мъж след потушаването на пожар в Благоевград

Излъгаха, че им е син: Мъж и жена се опитаха да извадят българска лична карта на чужденец

Делото "Дебора" отново не тръгна

Жена загина при катастрофа с ТИР край Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com