АДФИ уличи в измама за милиони фирмата със "златния гьол", "гьоловете" са три

12225
АДФИ уличи в измама за милиони фирмата със "златния гьол", "гьоловете" са три
Снимка: БГНЕС

Агенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) уличи в измама фирмата, контролираща т. нар. "златен гьол" на границата с Турция. Те обаче се оказват три златни гьола, не един.

Констатирани са отчетени 137 858 по-малко преминали през границата товарни автомобила спрямо данните за трафика, предоставени от Агенция "Митници". Това значи щета от 2 696 502 лв., сочи докладът на АДФИ само за първото тримесечие на тази година. Освен това, вместо на два гранични пункта, както е по договор – за "Капитан Андреево" и "Лесово", дружеството е дезинфекцирало и събирало такси също и от ГКПП "Малко Търново".

Проверката на АДФИ е по заповед на директора ѝ след постъпили сигнали, по искане на Министерския съвет и прокуратурата.

Обследвани са договори за профилактична дезинфекция на гранично-пропускателните пунктове на границата с Турция между Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и "Пи. Еф. Си." ЕООД – София, в периода 01.03.2013 г. до 30.06.2022 година. Инспектирани са също извършените през периода от 01.01.2016 г. до 31.10.2019 г. разходи за профилактична дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства по договорите с "Пи. Еф. Си." ЕООД за спазване на нормативната уредба в областта на обществените поръчки, изпълнението на сключените договори и плащанията по тях.  

Договорът, обект на проверка, е на стойност 91 848 188 лв. Установен е един индикатор за измама - белег, от който може да се направи обоснован извод за преднамерено невярно или неточно представяне на факти. Той е сключен на 12.03.2013 г. С него БАБХ и "Пи. Еф. Си." са се споразумели изпълнителят да извършва за своя сметка дейността по чл. 190 от ЗВД, касаеща дезинфекция на влизащите в страната превозни средства през ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“, да събира и внася дължимите държавни такси за срок от 5 години.

Към него са сключени два анекса (на 30.04.2014 г. и на 12.03.2018 г.), с които срокът на договора е удължен с още пет години – до 12-ти март 2023 г.

При извършената проверка по изпълнението на договора е установено, че дружеството е отчитало извършване на дейност и на ГКПП "Малко Търново", независимо че този обект не е включен в договора, анексите и офертата му.

Има несъответствия между броя превозни средства от категория "камиони", за които са внасяни такси от изпълнителя и данните за входящия трафик товарни автомобили, предоставени от Агенция "Митници". Подаденият от изпълнителя брой превозни средства от категорията е по-малко със 137 858 броя или в стойностно изражение - 2 696 502,48 лв.

Съпоставката на данните от изпълнителя и тези от Агенция "Митници" е извършена с уточнението, че в модул "Пътни такси и разрешителен режим" на използваната от Агенция "Митници" система автомобили на МВР, ЧП, ЧК, КФОР, НАТО и МО се въвеждат без начисляването на такси и изискването на разрешителни. Подобни автомобили преминават сравнително рядко и са незначителен процент от общия трафик, като за тях не се води отделна статистика, е уточнено в доклада.

Установените несъответствия между данните от изпълнителя и предоставените от митническата агенция за входящ товарен трафик са белег, от който може да се формира извод за преднамерено невярно и неточно представяне на факти, което представлява "индикатор за измама".

Констатирани са вреди за сумата 69 515,38 лв. разходи за ВиК, за профилактична дезинфекция по договора от Областна дирекция по безопасност на храните Ямбол и Бургас, без да е изискано възстановяването им от изпълнителя. По време на финансовата инспекция изпълнителят е възстановил вредите в пълен размер, сочи докладът на АДФИ.

Тъй като липсва разделение в разхода за ел. енергия, областните дирекции "Безопасност на храните" в Ямбол, Бургас и Хасково, са получили 605 евро и 1000 лева по-малко. Тези суми също са внесени по време на финансовата инспекция.  

След приключването ѝ АДФИ е взела и последващи мерки по закона, сезирайки прокуратурата.

Краят на договора е и край на дезинфекцията

Въпросният, удължаван два пъти, договор с фирма "Пи. Еф. Си." е изтекъл на 12-ти март тази година. Два дни по-рано министърът на земеделието Явор Гечев издаде заповед, че от 13-ти март прекратява извършваната на гранично-пропускателните пунктове профилактична дезинфекция на влизащите в страната пътни превозни средства от Република Турция.

Мотив за спирането на тази дейност е „подобрената епизоотична обстановка в европейската част на Република Турция“.

На граничните ветеринарни инспектори е наредено да извършват проверка за механично почистване и дезинфекция на влизащите в страната камиони, транспортирали животни за (?) Турция.

През януари Гечев каза, че държавата ще си върне контрола върху тази дейност и за целта ще бъде направена "нарочна" фирма, която ще се управлява поне от 5 институции, сред които Министерството на транспорта, НАП и Национална служба "Полиция".

Непубличен договор на публична институция

Проверка на Actualno.com установи, че за този договор на стойност близо 100 000 000 лева няма никаква следа в Агенцията за обществени поръчки, а видно от доклада на АДФИ той е сключен по Закона за обществените поръчки.

И нещо още по-интересно – преднамерено или не БАБХ си е изтрила процедурите от профила на купувача. Такъв по закон са длъжни да поддържат всички публични възложители.

От 2020 г. насам те се публикуват в централизирана система за електронни обществени поръчки, но никога не е било отменяно задължението им да поддържат профил на купувача, защото това е и трябва да е публично достъпна информация.  

Буквално "оцелели" от над 120 на брой са само две поръчки – едната от 2017, а другата от 2019 г. Архивният сайт на държавната агенция е счупен и не дава абсолютно никаква информация.    

"Пи. Еф. Си." – малка фирма с големи възможности

Дружеството е учредено през декември 2012 и вписано в Търговския регистър на в края на февруари 2013 г. – буквално дни преди да подпише мастития договор. В началото е с наименование "Прайвът Файненшъл Къмпани" ЕООД, собственост на 47-годишната тогава Лидия Любенова., която има и счетоводна кантора. На 8-ми март същата година се преименува на "Пи. Еф. Си."

Точно в това време в държавата царят безредици. На 20 февруари г. правителството "Борисов-1" подава оставка заради антимонополните протести, продължаващи близо месец. Оставката е приета веднага и пет дни по-късно президентът Росен Плевнелиев връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ, който е върнат. След още два дни мандатът е връчен на БСП, но и лидерът тя го връща. На 5 март е върнат и от ДПС. На 13 март президентът назначава служебно правителство начело с Марин Райков.

Тоест, възползвайки се от хаоса в държавата, един ден по-рано БАБХ сключва договор с прясно създадена фирма след експресен и почти апокрифен конкурс, в който срокът за подаване на оферти е 7 дни.

"Заради избуялите съмнения за корупция служебното правителство на Марин Райков прекрати или по-точно замрази контракта. Прокуратурата започна проверка за престъпление, но бързо се произнесе, че не вижда нередности. Все пак не се мина без "жертви" – тогавашният шеф на БАБХ Йордан Войнов бе уволнен. Междувременно в Турция избухна шапна епидемия и през 2014 г. новият шеф на БАБХ Пламен Моллов "назначи" отново "Пи. Еф. Си." да събира такса "обеззаразяване", писа в-к "Сега".        

Четири пъти в този десетгодишен период е сменян собственикът на фирмата – през юли 2015 година я притежава Филип Стоянов, през август 2018 година – Атанас Едрев, а от 2020 година е на Борислав Карев чрез фирмата му "Санико България". В кратък период Едрев и Карев са съдружници.

Интересни са и финансовите показатели на дружеството, събиращо таксите от трите ГКПП.

За 2013 г. с оборот от 112 000 има печалба от 55 000 лева. За 2014 г. отчетът е празен. В 2015 г. с оборот близо 4,4 млн. лв. печалбата е 3,3 милиона. През 2016 г. с оборот от 8,2 млн. лв. печалбата е 6,56 млн. лв. През 2017 г. има 8,6 млн. лв. оборот и печалба от 7 милиона. През 2018 г. с оборот 10,5 млн. лв. печалбата е 8,7 млн. лв. През 2019 г. има оборот от 7, 8 млн. лв. и печалба почти 6 млн. лв. През 2020 г. с оборот от 8,2 млн. лв. има печалба 6 млн. лв. През 2021 г. при 12,2 млн. лв. оборот има 9,5 млн. лв. печалба.

Видно от числото персонал, който е бил осигуряван във фирмата, договорът е бил прекратен между октомври 2013 и март 2014 г. Оттогава насам средно 40-48 души са на работа в дружеството.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Подхвърлила на полицаите две по 20лв.: Задържаха украинка в Слънчев бряг

Обвинените в контрабанда посещавали Рашков в МВР, Коцев скрил за часовника си

Петя Банкова и Стефан Димитров остават за постоянно в ареста

Повдигнаха още едно обвинение на Петя Банкова

Разбиха тото пункт в Благоевград

Мъж се е барикадирал в жилището си в кв. "Гео Милев" в София

23-годишен преби свой съсед във Велинград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com