Адвокат по делото "Иванчева" вярва, че някой, "облечен във власт", влияе

6335
Адвокат по делото "Иванчева" вярва, че някой, "облечен във власт", влияе
Снимка: БГНЕС

"Първо се зарадвах, пипнах се навсякъде, почувствах, че съм жива и това ми хареса. Няма как да приемеш едно такова събитие без да си наранен". Това заяви известният столичен адвокат Ирен Савова, която е защитник на бившия зам.-кмет на район "Младост" Биляна Петрова, обвиняема за вземане на подкуп в особено големи размери заедно с бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Савова представлява Иванчева и Петрова пред Страсбург, където двете мислят да съдят България за нарушаване на човешките им права.

Буквално преди дни Савова стана жертва на злонамерена атака – пред жилището ѝ бяха разлепени некролози, обявяващи нейната смърт.

Апелативният спецсъд спря "домашния арест" на Иванчева и Петрова

Апелативният специализиран наказателен съд спря изпълнението на определението на Специализирания наказателен съд от днес, с което са из...

Савова разбрала за случилото се, след като нейни съседи видели некролозите. Юристът не пожела да каже кой може да е разлепил некролозите, тъй като участва в дела от много значителен интерес. Пред Нова телевизия Савова подчерта, че живее в центъра на София, има достатъчно камери и полицията може да си свърши работата.

Попитана дали намира връзка между това, че съдът първоначално освободи Петрова и Иванчева под "домашен арест" и не ги пусна, а изчака обжалване в рамките на часове, Савова отвърна, че делото е "натиск, преса" и най-голямата адвокатска работа, която свършила, е да даде вода на Иванчева и Петрова, след като пет часа при ареста им не са пили вода и Петрова да отиде до тоалетната. Беше изключителен успех да убедя прокурор Иван Гешев (ръководителя на Спецпрокуратурата) да го допусне, каза юристът.

Адвокатът обясни пред bTV, че втората инстанция дори не изчакал съдията от първа инстанция да си напише протокола за домашния арест.

Тези две жени ги считат за емблемата на корупцията, те имат предварителна присъда, тяхната гражданска смърт е произнесена още при задържането им, коментира юристът. Савова коментира и, че вярва, че има "човек, облечен във власт", който упражнява принуда върху съда. Няма как да назова име, защото, доколкото разбрах, са освободили килията до Деси и Биляна – не бих искала да се намеря там, добави Савова. Тези жени са приключили, категорична беше Савова.

Иванчева ли е най-големият престъпник?

Да не напускат страната - това е поредното искане на прокуратурата спрямо бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничка...

Ирен Савова определи като "жалка работа" свидетелските показания на предприемача Александър Ваклин (бел. ред. - основният свидетел на обвинението), който четял от "затворени листа" показанията си. Последвало възражение от защитата и тогава се почнало - беше измъчено да слушаме г-н Ваклин как се обърква с дати и места по хронологията на случая, каза юристът. Според нея, Ваклин се среща с Дюлгеров (бел. ред. – соченият за посредник при подкупа бивш кмет на "Младост" Петко Дюгеров), след това отива при Иванчева и Петрова, бил е зареден със СРС-та и белязани пари, но не им дава парите за подкуп. "Г-н Ваклин си тръгва и първата му работа е да звънне на Дюлгеров и да каже "ама те дори не ме познават кой съм", твърди адвокатът. До момента не се е появил никой, който да е казал, че Иванчева и Петрова са поискали дори един бонбон за себе си, подчерта Савова. Това, което им се случва, е една изключителна жестокост, което продължава от първия ден на задържането им, добави тя. "При всяко влизане и излизане от ареста биват събличани, за да проверяват носят ли нещо. Те се намират в килия, която е 2 на 3 - разказаха го вещите лица. Няма вентилация, осветлението е много слабо, няма въздух, няма условия да си поддържат интелектуалното ниво", разказа Савова. "В протеста на прокуратурата пише, че те толкова добре се чувстват там, че здравословното състояние на Петрова (тя има проблеми с очите) се подобрило - това е висша форма на цинизъм", каза още юристът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com