Агент на ДАНС и стотици роми в мащабна схема за пране на пари

6904
Снимки: Pixabay

Столично дружество на име „Capital” и адрес на бул. „Шипченско шосе” в София стои зад мащабна схема за пране на пари. Само в Пловдив и областта са участвали поне 60 неграмотни и безимотни роми, които са били набирани чрез дилъри, а в проверката на личното им състояние след предоставяне на лична карта, е участвал агент на ДАНС. На тяхно име са регистрирани офшорни дружества и са превеждани средства от чужбина.

Схемата е действала добре около година, докато един от ромите и негов познат не се полакомили и не изтеглили сумата от близо 40 000 евро, постъпила на сметката на поредното новосъздадено дружество. Следва остра реакция от екипа на кантората, включително самия директор, която включва заплахи по вайбър към семейството на познатия, пълна информация за него и членовете на неговото семейство, както и отвличане на майката на рома, изтеглил парите, тормоз и заплахи с пистолет, за да издаде местонахождението му. В крайна сметка на 19 септември тази година бе подпален магазинът за моторни масла на бул. „Дунав” в Пловдив, собственост на Костадин Танев, а оттам започват да се разплитат нещата.

Йовчев: Русофилите не са престъпници и шпиони

Информацията по шпионския скандал от миналата седмица е недостатъчна и не могат да се правят изводи. Това заяви пред bTV бившият предсе...

Столичното дружество е претърсено и, макар че хората там са били предупредени, са открити достатъчно уличаващи материали, каза днес на брифинг окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. В суматохата те са опитвали да изхвърлят флашки в тоалетната, да унищожават документи.

В сайта на дружеството членовете на екипа са представени като юристи, икономисти, завършили чуждестранни университети и с множество специализации. Почти всички, заедно с управителя, са 34 годишни. При разпит един от висококвалифицираните кадри е казал, че е със средно образование.

Ромите са получавали за услугата по 100 лв, дилърите- доста повече. Подобни дружества са създавани на територията на цялата страна. По поръчка на клиенти от чужбина служителите на кантората са регистрирали фирми на името на подставени лица, след което ги вливали в офшорни зони и така парите вече са били достъпни за теглене от сметките.

ДАНС: Финансира се схема, която пряко засяга националната сигурност на страната

В хода на работата в ДАНС е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари. Според данните, с ...

При обиска в столичната кантора са намерени и печати, сред които и на Комисията за финансов надзор.

Петима души вече са обвинени за извършените престъпления- пране на пари, палеж, отвличане и побой.  Четиримата от тях, включително управителят на кантората, са с постоянна мярка за неотклонение, взета вчера от Окръжен съд- Пловдив, петият е с парична гаранция. Обявени за общодържавно издирване са още седем души.

Агентът на ДАНС е с обвинение за извършване на престъпление по служба. Ръководството на агенцията е оказало пълно съдействие заедно със служба „Вътрешна сигурност”, каза окръжният прокурор. Той е извършвал всички проверки на вербуваните лица.  Различните дружества са имали и различни предмети на дейност, сред тях са и космически технологии. А ромът, който изтегли парите и дръпна нишката, разплела цялата мрежа, е от село Войводиново, станало печално известно с размириците на етническа основа през януари и със събарянето на цялата ромска махала.

Акцията и досъдебното производство се наблюдават пряко от Окръжна прокуратура- Пловдив. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com