Асен Василев разпореди проверка в БАБХ за договора за "златния гьол"

3335
Асен Василев разпореди проверка в БАБХ за договора за "златния гьол"
Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Асен Василев разпореди проверка в БАБХ за договора за "златния гьол", съобщават на страницата си във Фейсбук от Антикорупционния фонд (АКФ). Ето какво пише в съобщението:

"Вчера стана ясно, че финансовият министър Асен Василев е разпоредил на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да започне проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заради договора за „Златната локва“. Проверката е разпоредена по сигнал на депутата от ДБ Ивайло Мирчев. 

Припомняме, че още през октомври 2019 година от АКФ изпратихме два сигнала - до АДФИ и прокуратурата - заради противозаконното възлагане на дейностите по дезинфекция и събиране на държавни такси на ГКПП Капитан Андреево от БАБХ на частното дружество „П.Ф.С. ЕООД“. Търговският регистър разкрива, че от 2013 до 2019 „П.Ф.С. ЕООД“ е спечелило над 33 милиона лева от тази доходоносна дейност.

"Златния гьол": НАП няма достъп до 32 милиона кеш, изкарани на "Капитан Андреево"

Депутатите от Комисията по ревизия в Народното събрание обсъдиха работата на частната компания, която отговаря за дезинфекцията на ГКПП...

През 2020 АДФИ ни върна отговор, че ще насрочи проверка „при наличие на административен капацитет.“ До юни 2022 Агенцията не успя да намери такъв.

През септември 2020 прокуратурата пък отказа да образува досъдебно производство по сигнала ни за Златната локва, като прокурорът прецени, че „не са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер“.

В началото на 2021 подадохме жалба срещу отказа на Софийска градска прокуратура да започне досъдебно производство https://acf.bg/bg/akf-obzhalvame-otkaza-na-prokuraturat/

През април 2021 Апелативна прокуратура – София отмени постановлението на прокурора от СГП и върна преписката за извършване на допълнителна проверка. https://acf.bg/bg/sled-zhalba-na-akf-apelativnata-prokur/

Не е ясно дали тази допълнителна проверка е започната от СГП и на какъв етап се намира.

НАП запорира кешовия оборот на "Златния гьол"

НАП запорира парите в брой на фирмата, собственик на съоръженията за дезинфекция на така наречения "Златен гьол" на границата с Турция....

Настояваме резултатите от проверката на АДФИ да бъдат публично оповестени поради големия обществен интерес и данните за сериозни нарушения на закона в случая „Златната локва“."

Припомняме, че скандалът със странното партньорство между БАБХ и "Пи. Еф. Си." избухна през март 2013 г. Тогава частната фирма бе избрана с експресен и почти апокрифен конкурс, в който срокът за подаване на оферти бе 7 дни. Процедурата бе пусната в последните дни на кабинета "Борисов". Заради избуялите съмнения за корупция служебното правителство на Марин Райков прекрати или по-точно замрази контракта. Прокуратурата започна проверка за престъпление, но бързо се произнесе, че не вижда нередности. Все пак не се мина без "жертви" - тогавашният шеф на БАБХ Йордан Войнов бе уволнен. Междувременно в Турция избухна шапна епидемия и през 2014 г. новият шеф на БАБХ Пламен Моллов "назначи" отново "Пи. Еф. Си." да събира такса "обеззаразяване".

6 години по-късно, пред 2019-а, "златният гьол" продължава да работи с пълна пара - всяко влизащо от Турция МПС минава за обеззаразяване през пръскалката, като плаща за "услугата". Леките коли например дават по 5 лева, а камионите и автобусите - в пъти повече. Таксата е държавна и би трябвало да се администрира от БАБХ, но на практика се събира от частна фирма, която получава за това комисиона.

В средата на 2021 г. НАП запорира парите в брой на фирмата, собственик на съоръженията за дезинфекция на така наречения "Златен гьол" на границата с Турция. Очаква се ревизията, на която е подложена фирмата, да констатира задължения в особено голям размер, каза тогава говорителят на НАП Росен Бъчваров. От фирмата коментираха случило се като държавен произвол. 10 са съставените актове на дружеството. Те са по наредбата за касовите апарати и за други нарушения.

Още: Има ли чадър за десетки милиони по договор за дезинфекция на границата? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com