Има ли чадър за десетки милиони по договор за дезинфекция на границата? (ВИДЕО)

16517
Има ли чадър за десетки милиони по договор за дезинфекция на границата? (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Дадени ли са на тъмно десетки милиони левове от държавната хазна на фирма, свързвана с известно име в криминалните среди? Неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), чието най-разпознаваемо лице е бившият журналист на в. "Капитал"Николай Стайков, призовава Специализираната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) да направят проверка.

Призивът към АДФИ е отправен специално, защото става въпрос за случай с държавна структура, а именно – БАБХ. Случаят също не е нещо ново – става въпрос за т. нар. "Златна локва“. Името идва заради естеството на случая – кой извършва обеззаразяването на моторните превозни средства, влизащи от Турция в България?

Отстраниха от длъжност главни инспектори в Областната дирекция по безопасност на храните Бургас

Двама главни инспектори бяха отстранени от длъжност заради злоупотреби. Те са служители на Областната дирекция по безопасност на хранит...

От 12-ти март 2013, когато Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) подписва договор за ветеринарномедицински контрол т.е. профилактична дезинфекция на влизащите превозни средства през границата с Турция с фирма "Пи.Еф.Си." ЕООД, до края на 2018 година частното дружество печели 27 милиона лева. Информацията е по официални данни, публикувани от самото дружество, твърди АКФ.

Процедурата, по която новосъздадената фирма "Пи.Еф.Си." ЕООД е избрана да осъществява дейността по гранична дезинфекция и до момента остава неизвестна. На сайта на Агенцията по храните липсва информация за проведена процедура по реда на Закона за обществените поръчки или друг специален закон.

Според действащата нормативна уредба провеждането на профилактична дезинфекция на влизащите в страната транспортни средства се извършва от официални ветеринарни лекари, които са държавни служители и то само на БАБХ. Няма законово предвидена възможност тази дейност да се предостави чрез възлагане на други лица.

Освен това, на фирмата-изпълнител е възложено не само да извършва дейността по профилактична дезинфекция (която е публична дейност, в правомощията на Агенцията по храните), но и да събира дължимите държавните такси и да ги внася в държавния бюджет. Нито в Закона за държавните такси, нито в Закона за Българската агенция по безопасност на храните е предвидена възможността частни дружества да събират държавни такси. Държавни такси се събират само от органите на съдебната власт или от други държавни органи или бюджетни организации в размери, определени с тарифи, одобрени от Министерския съвет, и постъпват в държавния бюджет, освен ако със закон е предвидено друго. От АКФ смятат, че в случая всички изисквания на Закона за държавните такси са нарушени, защото таксите се събират от частно дружество, постъпват като приход за частното дружество, не е известно каква част от събраната такса постъпва в държавния бюджет, размерът на таксите се определя напълно непрозрачно, въз основа на договор, който БАБХ отказва да публикува. Освен това, неизвестно остава и правното основание за прехвърляне на средства към Агенцията по храните, при положение че тя не извършва услугата, за която се плащат таксите.

Новият шеф на БАБХ подозира, че не се съобщава за всички намерени умрели свине

Съмнения, че някой укрива умрели глигани ирази новият директор на Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков. ...

Крайно любопитен е собственикът на избраната фирма – Лидия Валентинова Любенова, посочвана от медиите като роднина на известният в криминалните среди Красимир Каменов-Къро. От подписването на договора до сега собствеността на дружеството е прехвърляна два пъти. От 8-ми август 2019 г. е вписан нов едноличен собственик на капитала - Атанас Веселинов Едрев, бивш собственик на фирма за охрана и детективска дейност. Управителят на фирмата, Борислав Георгиев Карев, е търговец на игрално оборудване и бивш съдружник на Димитър Тодоров Баджаков, арестуван за трафик на цигари и споменаван в медиите във връзка с друга криминална дейност.

От медийни публикации може да се направи изводът, че събираните държавни такси за извършване на профилактичната дезинфекция са в размер, многократно надвишаващ разходите за извършване на услугата. АКФ вярва, че само част от събраните суми се внасят към държавния бюджет, а друга част формират значителни по размер приходи за дружеството. След анализ, неправителствената организация смята, че частното дружество слага надценка от 20% до 50% върху нормативно предвидения размер на таксата.

Годишните финансови отчети на "Пи.Еф.Си." за периода 2013 г. - 2018 г., публикувани в Търговския регистър, показват ръст в приходите и в печалбата на дружеството. През 2016 година чистата печалба от дейността е на стойност 6,56 млн. лв., през 2017 година – 7 млн. лв., а през 2018 година – 8,7 млн. лв. За сравнение през предходните 2015 г. (3,3 млн. лв.) и 2014 г. (1,3 млн. лв.) отчетената печалба е значително по-малка. За 2013 година, когато по публични данни, дружеството е работило едва около месец, печалбата му възлиза на 55 хил. лв. И до момента, дружеството не е публикувало годишния си финансов отчет (ГФО) за 2014 година, като вместо това е представило в Агенция по вписванията празна бланка за ГФО.

Липсващи отговори

АКФ има спечелено дело срещу БАБХ заради отказ да бъде дадена информация. "Съдът дава на БАБХ задължителни указания по предоставяне на достъп до информацията. В продължение на половин година БАБХ отказваше да изпълни дадените указания, въпреки няколкото писма, с които настоявахме за това. Едва в средата на ноември тази година, получихме писмо, с което БАБХ стартира процедура по изпълнение на съдебното решение", казват от неправителствената организация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com