Без изненада: Първи сме в ЕС по жертви на катастрофи с автомобил

2737
Без изненада: Първи сме в ЕС по жертви на катастрофи с автомобил
Снимка: БНТ

България е първа в Евросъюза по една от най-печалните статистики - смърт при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е почти три пъти по-малко – 23 такива случая. В страната членка с най-малко автопроизшествия с фатален изход на милион жители - Малта, тези случаи са само 11, показват данни на Евростат, изнесени от в. "24 часа".

В България се намира и регионът с най-много катастрофи с фатален край - Северозападна България, където през 2016 г. на всеки 1 млн. жители са станали 153 пътни инцидента. Следват по един регион в Португалия, Румъния и Гърция и на пето място е друг български - Северен централен, в който е имало 132 такива случая на милион жители. Гърция и Румъния водят по брой смъртни случаи на милион жители при катастрофите, в които смъртта е причинена не от автомобил, а от друго превозно средство, например мотоциклет, велосипед, или се е случила на пешеходец.

В Пловдивско са регистрирани най-много тежки катастрофи досега

Тежките пътнотранспортни произшествия на територията на Област Пловдив намаляват със 100 бр. през първите 7 месеца на 2019 г. в сравнен...

Любопитното е, че в България през 2016 г. статистиката не е отчела нито един случай на загинал на пътя мотоциклетист. Водеща в тази класация е Гърция с 20 смъртни случая на милион жители, докато средното за ЕС ниво е 8 смъртни случая.

Най-лошото в класацията е, че тенденцията при катастрофите с фатален изход в България не само че не е към трайно намаляване, както е в ЕС, а в отделни периоди броят на убитите на пътя дори се увеличава. През 1999 г. в 28-те страни, които днес съставляват Европейския съюз, е имало общо 58 244 смъртни случая, причинени от автокатастрофи. През 2017 г. те са вече 25 257, т.е. повече от два пъти по-малко. През този почти 20-годишен период няма нито една година, в която фаталните катастрофи да не са по-малко на брой, отколкото през предишната. В България през 1999 г. е имало 1047 убити на пътя, докато през 2017 г. жертвите са 682. Това е намаление с около 40%, но през годините цифрите доста се колебаят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Осъждан мъж открадна кутия за дарения за лечение на онкоболна жена

Неправоспособен тийнейджър е с опасност за живота - катастрофирал с мотор

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com