Бивше дружество на Цветан Василев поиска прокуратурата да го разследва

19219
Бивше дружество на Цветан Василев поиска прокуратурата да го разследва
Снимка: БГНЕС

Крайното дружество от българска страна по веригата на част от собствеността на Vivacom - „ТЦ-ИМЕ” АД, е поискало разследване от прокуратурата и НАП на сделката, с която „Бромак телеком инвест” АД - следващо междинно дружество по схемата, е прехвърлило дяловете си във V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.C.A. (чуждестранните междинни дружества) на новото дружеството под контрола на Цветан Василев - SHCO 79 S.a.r.l. Люксембург. Това разкрива в. "Труд".

Изданието припомня, че с тази сделка Василев, още през лятото на 2014г., прехвърляйки дяловете по номиналната им стойност (за не повече от 20 хиляди евро), е направил опит да скъса връзката между дадените от КТБ стотици милиони лева кредити за придобиването на телекома и самата компания.

Американци искат да влязат във Виваком чрез покупка на компания на Цветан Василев

Неизвестен засега американски инвеститор проявява интерес към дружество, контролирано от Цветан Василев и сочено от БНБ за част от схем...

"Технологичен център - Институт по микроелектроника (ТЦ - ИМЕ)" АД е собственост на две офшорни компании - регистрирани съответно в Кипър и на Британските Вирджински острови. Според одиторския доклад, поръчан от БНБ, през "ТЦ - ИМЕ" за седем години (1 януари, 2007  година – 25 юни, 2014 година), минават милиарди левове, наредени от други дружества, включително и от усвоени кредити, отпуснати от КТБ. Същевременно „ТЦ ИМЕ” АД е и източник на парите, служели за погасяване на същите тези кредити.

През ноември миналата година "ТЦ - ИМЕ" предостави като обезпечение в полза на КТБ акциите си в „Технотел Инвест” АД (което дружество от своя страна е акционер именно в „Бромак телеком инвест" АД), за да обезпечи своите огромни задължения към банката. С прехвърлянето на дяловете Василев на практика е лишил както „ТЦ-ИМЕ” АД от собствеността във Vivacom, така и КТБ (респективно Фонда за гарантиране на влоговете) от възможността да съберат вземанията си чрез изпълнение върху този актив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com