България бе осъдена в Страсбург заради Цветанов за седми път

6484
България бе осъдена в Страсбург заради Цветанов за седми път
Снимка: БГНЕС

България бе осъдена за седми път заради непремерените изказвания на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, както и за проявена полицейска бруталност от неговите подчинени при показната акция по задържането на Тенчо Попов.

Попов е бивш главен секретар на финансовото министерство и бе арестуван на 1 април 2010 година при показна акция с участието на тежко въоръжени полицаи. Видео от ареста бе разпространено от пресцентъра на МВР, а от него се чуват неистовите крясъци на служителите на МВР: “Падни! Горе ръцете!“ и други. 

Прокуратурата се мъчи да "спаси" делото за подкуп срещу Николай Цонев

Върховният касационен съд (ВКС) ще гледа в съдебна зала днес, 25 април, делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията Пе...

През цялото време невъоръженият заподозрян, който е свален на земята, е държан на мушка, а лазерният мерник се вижда на гърба на беззащитния човек.

Интересното е, че МВР още не е свалило видеото от своя сайт, въпреки че другият задържан по същата акция Николай Цонев вече осъди прокуратурата за воденото срещу него дело, съобщава Mediapool.

Делото на Тенчо Попов се води от адвокатско дружество “Екимджиев и партньори“.

Европейският съд по правата на човек намира, че българската полиция е нарушила забраната за изтезания, нечовешко и унизително отношение при ареста. Тенчо Попов не е получил и правосъдие, защото прокуратурата е отказала да разследва случая. За това на него са присъдени 10 000 евро обезщетение.

Делото срещу Николай Цонев за даване на подкуп тръгва на втора инстанция

Днес, на втора инстанция, започва делото по обвинение в даване на подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секр...

Отделно 4000 евро обезщетение са присъдени на съпругата му Антония Попова, която е нотариус. Полицейската акция се проведе именно в кантората й. Европейският съд посочва, че има нарушение на служебното/лично пространство на нотариуската, която не е била в офиса си по време на ареста.

Досега бруталните арести на МВР от времето на Цветан Цветанов като вътрешен министър струват на държавата общо 123 000 евро. Страната ни беше осъдена за редица знакови операции от мандата на Цветанов начело на МВР - арестът на Алексей Петров, задържането на сочения за негова дясна ръка Антон Петров – Хамстера, както и операцията срещу братята Йордан и Пламен Стоянови – Дамбовците.

Отделно държавата е осъдена по две дела заради шумната полицейска акция "Медузите" във Варна и за изказванията на Цветанов по делото "Касоразбивачите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com