Германия разследва мащабна измама с помощи, в която са замесени български граждани

1975
Германия разследва мащабна измама с помощи, в която са замесени български граждани
Снимка: Getty Images/Guliver

Български граждани, повечето от които от турски произход, са участвали в огромна измама за получаване на социални помощи в Германия. Щетите от цялата измама, в която са намесени и други чужденци, възлизат на около 6 млн. евро.

Между 2013 и 2016 година около 1 300 чужденци, повечето от които български граждани, са получавали социални помощи от Бюрото по труда в германския град Бремерхафен въз основа на фалшиви документи. Те са представяли фиктивни трудови договори като наети на непълно работно време, след което са се записвали в Бюрото по труда като социално слаби. Тъй като месечните възнаграждения, записани в договорите им, са били по-ниски от валидния в Германия минимум, Бюрото по труда в Бремерхафен им е изплащало парични помощи и е поемало част от разходите по наемите им, информира Deutsche Welle.

Все по-малко семейства получават детски и социални помощи

Все по-малко семейства получават детски през тази година заради промените в условията за достъп. Същата е тенденцията и при бедните бъл...

Фиктивните трудови договори са били издавани от две германски организации, които по всяка вероятност са измислили цялата измамническа схема. Става дума за организациите "Aгенция за заетост и интеграция" и "Дружество за семейството и половата равнопоставеност", чийто председател е германецът от турски произход Селим Йоцтюрк. Той е привличал главно турскоговорящи българи, повечето от които са родом от Варна. Според властите, замесените в измамата българи са по-скоро жертви, отколкото извършители, тъй като са били принуждавани да изплащат голяма част от социалните помощи на организациите, издали им трудовите договори. Освен това много от въпросните български граждани са били заставяни да работят при нечовешки условия срещу жълти стотинки.

Интересен факт е, че сигнал за възможна измама е подаден още преди четири години, но митническата служба в Германия се бавила година и половина преди да каже, че това не е в нейната компетенция. През това време схемата била "изпипана", за да не изглеждат нещата прекалено подозрителни.

"Научихме, че за много от засегнатите всичко е започнало на автогарата във Варна. За да могат да заминат за Германия, повечето от тях са взимали пари назаем от босове от подземния свят. Така цели семейства са изпаднали в зависимост", пишат журналистите Кристиан Бранс-Шрекенедер и Ана-Лена Борхерт от "Радио Бремен".

Германецът от турски произход Селим Йоцтюрк е мамил властите и с друга схема. Двете му организации са източвали пари от Фонда за образование - под предлог, че провеждат следобедни частни уроци за деца на мигранти, които срещат трудности в училище. Прокуратурата предполага, че такива уроци изобщо не са били предлагани. Щетите от тази схема възлизат на половин милион евро.

Бежанец с 4 съпруги и 23 деца получава 360 000 евро от помощи в Германия

Сирийски бежанец с четири съпруги и 23 деца заяви, че получава 360 000 евро в помощи годишно в Германия. Мигрантът, познат като Газия А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com