Йовчев: Операция "Червеи" няма

7007
Йовчев: Операция "Червеи" няма
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се яви в следствието в "Овча купел", за да бъде разпитан по разработката "Червеи". На влизане в следствието той каза, че дори очаквал малко по-рано да бъде извикан.

Според бившия министър от кабинета "Орешарски" до момента е станало ясно на всички, че няма подслушване на протестиращи. Той добави, че от това, което се е казало при повдигането на обвинението на Тодор Костадинов, станало ясно и че няма данни за никакво източване на информация.

Йовчев призна: Операция "Червеите" е за търсене на къртици в МВР

Нека започнем с това, че тази гнусна лъжа, която се разпространяваше през последната седмица, лъсна. Стана ясно, че протестиращи не са ...

Йовчев уточни, че не е наясно с детайлите по разследването. На въпроса какъв е смисълът от операцията "Червеи" и защо я е наредил, той отговори, че няма операция и не я е наредил.

"Да, знаех, бях уведомен, че се извършва, че има такава разработка и се извършва такава проверка", подчерта бившият министър. Целта на разработката е била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази система не предоставя нерегламентиран достъп на лица, които са извън системата. "Това беше смисълът. За жалост по една или друга причина резултати не се получиха", беше отчетено от бившия министър, предаде БГНЕС.

Според Йовчев много лесно можело да се установи, че не може да става дума за източване на системата и на информация, ако беше назначена външна експертиза. Тя според него бързо до дни щяла да докаже, че това е невъзможно да бъде свършено по този начин. Ако някой се е опитал да направи каквото и да е, то щяло да бъде регистрирано.

"В тази система всичко се регистрира и не може да бъде заличено", обясни Йовчев. Той е скептичен към тезата, че Костадинов е създал документ с невярно съдържание. "Няма нищо необичайно за мен в тази разработка", добави бившият вътрешен министър.

Тодор Костадинов е първият обвиняем по аферата "Червеи"

Бившият директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов стана първият обвиняем в делото, известно като аферата "Червеи". На Кост...

На въпроса дали това включва и 300-те дни СРС-та, Йовчев отговори, че няма непрекъснати 300 дни СРС-та. Те са с прекъсване и има две искания, които дори са в различни години. Той добави: "Абсолютно нормална обикновена разработка, в която определени политически кръгове, подпомогнати от длъжностни лица, направиха един гигантски скандал. И сега, както виждате, постепенно балоните започват да се пукат".

На въпрос кой е бил целта на този удар, бившият министър отговори: "Не мисля, че съм аз, при всички положения. Не смятам, че в момента съм значим, за да бъда аз основната цел на един такъв удар, но определено имаше такава цел. За мен е ясно каква беше целта и кой стои зад нея". Имена не бяха посочени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com