Кметицата на "Младост" се видяла с адвокат точно преди ареста си

11098
Кметицата на "Младост" се видяла с адвокат точно преди ареста си
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Това е чиста показност, абсолютно излишна работа – какъв е проблемът това да бъде направено дискретно. Този резонен въпрос зададе адвокат Ирен Савова, която първоначално пое защитата на арестуваната показно кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, както и заместничката ѝ Биляна Петрова, която всъщност е основен клиент на Савова.

По думите на адвоката, Иванчева и Петрова са пътували и не са имали изрична среща с някого пред Спортната палата. Преди това двете жени са имали среща в Столична община, която била с адвокат Върбанов. Този адвокат всъщност сега е основен защитник на кметицата на район "Младост". Доколкото знам, това е колега, който се занимава с казусите в общината и основно със случаите на строителство, добави Савова, като уточни, че не е наясно защо точно е имало среща с този адвокат преди ареста.

Марковски: Незаконно е да държат Иванчева така на улицата

Показен арест в центъра на София на кметицата на „Младост”. По първоначална информация причината е съмнение за корупционни ...

Мисля, че г-жа Иванчева е трябвало да се види с Йорданка Фандъкова – по въпроса за изграждането на парк "Обединена Европа", уточни пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов пред Нова телевизия.

Подкуп или инсценировка

Парите бяха оставени на багажника, в отворена кутия, извика вчера (17 април) Иванчева, която беше държана над 5 часа с белезници пред Спортната палата. Тя поясни, че ще се разследва, че 4 часа не е бил допускан при нея адвокат и че полицаи са казвали, че тя няма право на адвокат.

По думите на Савова, автомобилът е служебен и не се ползва само от кметицата на район "Младост". Чудно ми е какъв е бил проблемът Иванчева и заместничката ѝ да бяха спрени от полицейски автомобил и да бяха ескортирани до полицейско управление, попита юристът и обясни, че клиентката ѝ Биляна Петрова през цялото време е плакала от унижение. Тези жени не бяха пили вода, стояха с часове изправени – това са практики, които не като юрист, а като човек не мога да разбера, добави адвокатът.

Имало е толкова много кашони, толкова много неща, та се учудвам как така се вади точно този кашон с хиляди боклуци и някакви пари. Има доста озадачаващи неща, завърши коментара си Савова. Тя добави и, че когато вземаш подкуп, си предпазлив – "така да си разхождаш едни пари с други кашончета ...". Нищо не е намерено лично в клиентката ми, и в дома ѝ, каза още юристът, визирайки явно Петрова.

От СОС: Имахме сигнали за нарушения на Иванчева, съратниците й са в паника

Случаят изглежда изключително сериозен. Не мога да направя конкретен коментар преди да се произнесе Специализираната прокуратура по въп...

Мои колеги, които защитават Десислава Иванчева, твърдят, че не са били допуснати до нея. Аз не мога да кажа било ли е така, когато отидох в 16:00 часа, нямах проблем да се видя с нея и със заместничката ѝ Биляна Петрова, заяви адвокат Савова.

На директен въпрос ще се търси ли дело в Европейския съд за правата на човека заради унизителния арест, Савова отговори, че това го решава клиентът, но предположи, че Иванчева и Петрова ще си търсят правата. Със сигурност ще има дело в Страсбург, коментира пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов, който е активист на "Зелените" и бивш пиар на БАН, напуснал със скандал Академията - заради Бойко Борисов.

За и против

Според Инициативен комитет "За Зелен Младост" обискът на дома на Иванчева е приключил към 2:30 часа. По информация на НПО-то и на Петър Кърджилов, по ръцете на Иванчева не са открити следи от мастило от белязани пари, но това трябвало официално да се потвърди от властите. От "За Зелен Младост" са категорични, че управляващите по всякакъв начин са опитвали да елиминират Десислава Иванчева – имало три месеца ревизия в район "Младост".

Петър Кърджилов уточни и, че преди три седмици Иванчева подава сигнал до прокуратурата – заради фалшифицирани документи относно строеж. Инвеститорът се казва Логофетов, а проектът е за многофамилна сграда. Досега няма отговор от главния прокурор, каза още пиарът.

Георги Кадиев се отрече от Иванчева, работела недобросъвестно

По повод свързването на г-жа Десислава Иванчева с моето име и това на Нормална държава държа да уточня следното: Иванчева никога не е б...

Actualno.com припомня, че става въпрос за 7-етажна сграда на ъгъла между ул. "Свето Преображение" и ул. "Д-р Атанас Москов". "Налице е явно несъответствие и липса на прилика в подписите в допълнително представените документи. Те са положени в един документ по един начин и по съвсем различен начин в друг документ. Изглеждат като че са поставени от един и същ човек, без разлика в цвета на мастилото на химикалката. Освен различните подписи, в графичната част от проектната документация са извършени и множество подлепвания по страниците и скриване на част от текста", коментира на 28 март Иванчева, когато подава сигнал в 7 РПУ.

Познавайки г-жа Иванчева, не смятам, че това е невъзможно – със служебен автомобил да ходи да си събира подкупите. Такова мнение изказа бившият зам.-кмет на район "Младост" Никола Вапцаров, роднина на поета Никола Вапцаров и част от политическата формация на Георги Кадиев и който си подаде отдавна оставката. Още докато бях зам.-кмет в Община Младост, имаше практика да се слагат досиета на трупчета и да се изнудва. Не се даваха разрешителни, макар да има изрядни документи, докато въпросният инвеститор не направеше услуга за общината – да ремонтира нещо например. Не съм виждал г-жа Иванчева да взема лично нещо, уточни Вапцаров. Той обаче добави, че имало сигнал за санирането на блокове, в който била замесена и заместничката Биляна Петрова.

Когато хванахме един инвеститор "по бели гащи" – за строежа при блок 70 (бел. ред. – заради него имаше големи протести), г-жа Иванчева подписа споразумение с инвеститора и не отиде на съд, макар да имаше доказателства, уточни Вапцаров. Според него, кметицата оттеглила жалбата, защото инвеститорът я заплашил със съд и тя нямала намерение да ходи в затвора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com