Помогнала ли е АПИ да бъдат откраднати почти 4 млн. лева евросредства?*

11758
Помогнала ли е АПИ да бъдат откраднати почти 4 млн. лева евросредства?*
Снимка: БГНЕС

Цели четири месеца опитвах да привлека вниманието на медиите за случая с „Агромах”. Така бившият временен председател на СДС Борис Марков обясни пред Actualno.com защо подаде днес (12 март) сигнал до НАП по скандала със строителната фирма "Агромах", който избухна с пълна сила след като в базата на „Агромах” в района на Благоевград служителка от дружеството беше хваната със сак от около 1 милион евро.

Според Борис Марков „Агромах” е замесена в източване на Фонда за гарантиране на влогове чрез схема от цесии, в която участие е взела и Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). "Представете си следното – една фирма взема много кредити от КТБ. В същото време тази фирма строи пътища, защото е спечелила обществена поръчка от АПИ. В даден момент обаче КТБ фалира, фирмата кредитополучател-строител спира да си обслужва кредитите и те стават изискуеми, като сметките на компанията са блокирани. Така всяко плащане от АПИ към тази фирма за извършената от нея работа ще трябва да отиде директно към Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ)", обясни есенцията на нещата Марков пред Actualno.com. В този момент, за да не се случи това, е приведена в действие следната схема.

Разследват строителни фирми за данъчни измами

Спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП са извършили операция срещу престъпна група за данъчни измами, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата...

Схемата

В основата на финансовата схема стои фирма „Индустриални инвестиции” АД. По думите на г-н Марков тази фирма, създадена октомври 2014 година т.е. след фалита на КТБ, започва ударно да сключва цесии. Според Борис Марков в случая става въпрос за малко над 3,8 млн. лева. Тези цесии се прехвърлят от друга фирма – „Инфраструктурна компания” АД. „Инфраструктурна компания” АД обаче има задълженията към КТБ, които трябва да погасява.

От своя страна „Инфраструктурна компания” АД е член от ДЗЗД „Проход Маказа”. ДЗЗД „Проход Маказа” участва в изпълнение на допълнителни дейности по отсечката Кърджали – Подкова, по ОП „Транспорт”. По този проект трябва да се проектират и построят съоръжения, които не са включени в договора, който вече се изпълнява. Става въпрос за нови задържащи подпорни стени, нови пътни кръстовища, зауствания. Трябвало е да се направят и няколко нови подлеза, един селскостопански надлез с тротоар за преминаване на пешеходци, както и нови водоскоци.

Какво следва - „Индустриални инвестиции” сключва серия от цесии, като в тези цесии „Инфраструктурна компания” прехвърля на „Индустриални инвестиции” вземането си от АПИ по обществената поръчка за Кърджали - Подкова. Впоследствие „Индустриални инвестиции” на свой ред прехвърля вземането от АПИ на „Агромах Холидей”.

Така „Агромах Холидей” иска парите по обществената поръчка за Кърджали - Подкова от АПИ и АПИ прехвърля парите по обществената поръчка. Това са евросредства, тъй като проектът е по ОП "Транспорт". Парите, които са преведени на „Агромах Холидей” само след месец изчезват от сметките на фирмата и тя публикува финансов отчет без тези пари, твърди Борис Марков.

Името на шефа на АПИ замесено в скандала с укрито ДДС от строител на АМ "Струма"

Сигнал в НАП заради строителната фирма „Агромах” е подал бившият временен председател на СДС Борис Марков. Това потвърди са...

Към настоящият момент собственикът на „Агромах Холидей” т.е. „Агромах” ЕООД с едноличен собственик Христо Савев, е подал молба за процедура по ликвидация на "Агромах Холидей", разказва г-н Марков. Справка в Търговския регистър показва, че от 1 септември, 2015 година фирмата е с прекратена търговска дейност. След края на април 2016 година „Агромах Холидей” ще бъде заличена и така милионите няма да могат да бъдат проследени, убеден е Борис Марков. Как тези милиони са влезли в „Агромах Холидей”, която няма дейност според Търговския регистър и как са излезли – това трябва да изяснят НАП и прокуратурата, категоричен е г-н Марков. В крайна сметка резултатът е, че вместо парите по обществената поръчка, плащани от АПИ, да отидат в сметките на фирма с дългове към КТБ и оттам насетне да продължат към Фонда за гарантиране на влоговете, тези пари са „извадени” във фирма, която няма задължения към фалиралата банка на Цветан Василев и следите им са на път да изчезнат, е заключението от схемата.

Въпросите на Борис Марков към компетентните органи

Как така „Индустриални инвестиции”, която е създадена на 27 октомври 2014 година съгласно справка от Търговския регистър и която няма нито един служител, успява да натрупа огромни дългове към „Агромах Холидей”? На всичкото отгоре уставният капитал на „Индустриални инвестиции” е само 50 000 лева, но са внесени едва 12 500 лева – пак според Търговския регистър.

Как така на АПИ не прави впечатление, че за последните две години „Агромах Холидей” подава нулеви отчети за приходи и разходи към Търговския регистър?

Поискала ли е АПИ предварително писмено съгласие от Управляващия орган по проекта за допълнителни дейности „Кърджали – Подкова” да плати пари по обществената поръчка на трета страна? Според Борис Марков ако се превеждат пари на трета страна т.е. на „Агромах Холидей” заради направена цесия с „Индустриални инвестиции”, то АПИ ще ограничи разплащанията по проекта към доставчици и подизпълнители.

Дончев: Спирането на обществените поръчки не е измислен пиар, a борба с корупцията

"Спирането на обществените поръчки не е измислен пиар. Това е борба с корупцията, задкулисието, съмненията, но това е само началото. ...

Обвинения

Между „Агромах” и „Пътища Пловдив”, които попаднаха вчера (11 март) под ударите на прокуратурата, има явна връзка. Собственик на капитала на „Агромах” е Христо Асенов Савев, а „Пътища Пловдив” се представлява от бащата на Христо Савев – Асен Савев.

По думите на Борис Марков от 25 март 2014 година, докато става шеф на АПИ, инж. Лазар Лазаров е имал тесни връзки с „Пътища Пловдив”. Лазаров е ходил на оперативки на компанията от момента, от който Асен Савев фактически поема контрола над фирмата, въпреки че официално е директор на Пловдивския панаир, който се управлява от Георги Гергов. Всъщност точно Гергов е предишният собственик на „Пътища Пловдив”. Дали всички тези приятелски връзки на г-н Лазаров не са го накарали да отклони европейски средства, които е трябвало да послужат за удовлетворяване на кредиторите на КТБ, а вместо това са обслужили корпоративен интерес, пита риторично Марков.

Отговорите

Actualno.com се свърза с председателя на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров. Той категорично отрече да е влизал в корупционна схема. Вярно е, че имах взаимоотношения с „Пътища Пловдив”, каза той. И поясни, че е бил консултант по продажбата на компанията, когато тя е била на Гергов. След това не съм имал каквито и да е отношения по дейността на „Пътища Пловдив”, подчерта дебело пред Actualno.com инж. Лазаров. Той заяви, че в периода 25 март, 2014 година и датата на поемането на поста му начело на АПИ не е посещавал оперативки на "Пътища Пловдив". Лазаров е бил директор, отговорен за техническата инфраструктура на Пловдивския панаир, когато Георги Гергов все още е бил собственик на "Пътища Пловдив". Няма как да не съм посещавал оперативки, свързани с „Пътища Пловдив” тогава, защото това беше част от работата ми като директор на Пловдивския панаир, а офисите на "Пътища Пловдив" по това време бяха на територията на панаира, поясни Лазаров.

Чакаме AlixPartners да каже дали участва в събирането на парите от КТБ

Чака се отговор от международната разследваща компания AlixPartners Ltd. ("Аликс партнърс" Лтд.), за да се разбере дали тя има задължен...

Относно въпроса дали АПИ предварително е поискала писмено съгласие от Управляващия орган по проекта за допълнителни дейности „Кърджали – Подкова”, за да възложи плащане към трета страна, инж. Лазаров отговори, че такова съгласие е изискано. От „Инфраструктурна компания” ни представиха договор за цесия и поискаха по закон плащането към тях да бъде направено към фирма Х, добави Лазаров. Той обеща в понеделник (14 март) да каже точно името на фирмата, защото няма как да бъде акуратен, тъй като не разполага в момента с необходимите документи.

За финал шефът на АПИ каза, че вече е завел иск за клевета срещу Борис Марков, след публикацията на Actualno.com, че има подаден сигнал в НАП. Не го познавам г-н Марков, не разбирам какви са целите му – явно има нещо, което аз не знам, заяви инж. Лазаров. Надявам се в процеса на съдебното дело това да се изясни, добави шефът на АПИ. От думите му стана ясно, че ще има и наказателно дело, а не само дело за клевета.

* Информацията по отношение на дейността на шефа на АПИ в Пловдивския панаир е допълнена към 23:20 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com