Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Правосъдие за всеки“ виждат задоволството на Сарафов от срещите му с Пепи Еврото

27 февруари 2024, 08:08 часа • 2671 прочитания

Само едно или две са заведенията в София, където може да отиде човек със семейството си? Сегашният изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов е бил щастлив, че се е виждал с Петьо Петров-Еврото в ресторанта „Осемте джуджета“. Има големи очаквания към ad hoc прокурора Десислава Талева (специалния прокурор, който може да разследва главния прокурор), която трябва да има свое собствено отделно деловодство. Тя трябва да бъде подкрепена в нейните искания, за да стане незабавно и да има ефект самото разследване.

Tова заяви адвокат Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки“ пред bTV по казуса има ли връзка изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов с „Осемте джуджета“.

Още: Проверяват свързан ли е Борислав Сарафов с "Осемте джуджета"

Той обясни, че от последните дни на царуването на Гешев като главен прокурор има едно образувано наказателно производство срещу Петър Петров-Еврото. Проблемът е, че районният прокурор, който е образувал наказателното производство, виждайки, че са намесени магистрати и за да се смачка всичко това бива иззето от Софийска градска прокуратура, която е компетентна да разследва магистрати. Когато се установява, че има намесени магистрати, които да са извършили престъпление, компетентна е градската прокуратура. Районният прокурор е изпратил материалите не в градска прокуратура, а на съдия Лада Паунова, зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС). Този прокурор бива санкциониран, а не подкрепен за разкриване на престъпленията от висшите етажи на прокуратурата, посочи Кънчев.

Ще разнищи ли специалният прокурор Борислав Сарафов?

Той добави, че специалният прокурор, назначен да разследва главния прокурор – ad hoc прокурура Десислава Талева е създаден така, че да не бъде подчинен на главния прокурор, да има оперативна самостоятелност. Няма как някой да разследва сам себе си. Трябва друга институция, която да разследва тези, които разследват.

Петромир Кънчев напомни, че падането на правителството на Кирил Петков бе заради започването на работа на корупционната комисия, която има потенциал да разкрива престъпления.

Още: "Преди "Титаник" да се е разбил": Лозан Панов поиска отстраняване на Сарафов

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес