Превишената скорост е причината за влаковата катастрофа, смята Данаил Папазов

16072
Превишената скорост е причината за влаковата катастрофа, смята Данаил Папазов
Снимка: БГНЕС

Два дни след влаковата катастрофа при гара Калояновец продължават въпросите за случилото се. Министърът на транспорта Данаил Папазов смята, че причините за инцидента са комплексни.

Пред БНР Папазов коментира: Техниката е много остаряла. Вторият случай с товарния влак, той е на частна компания. И, ако за него може да се говори за по-стара техника, но с първия случай на трасето за Варна се движат най-добрите влакови композиции. Очакваме официалната версия на следствените органи. Мога да кажа за общоизвестните на всички ви версии. Аз съм почти сигурен, че превишената скорост е една от основните причини, защото няма как така да бъдат разпръснати вагоните при скорост от 40 км/ч. Знае се ,че в този локомотив има такава система / автоматична локомотивна сигнализация - б.ред./, в различни участъци по различни причини тя се изключва.

Субективният фактор е основен в БДЖ и не може да бъде игнориран. Другото важно е, че според проверката, която извърших този локомотивен машинист, който за съжаление загина, е бил един от най-квалифицираните в БДЖ. Същото се отнася и за помощник-машиниста, каза министър Папазов и отново посочи, че чакаме официалната версия на разследващите органи.

Две влакови композиции дерайлираха в събота и в неделя. Жп транспортът влезе в черните хроники. В събота следобед край старозагорското село Калояновец загина главният машинист на влака София - Варна, 12 пътници бяха ранени. В композицията са пътували над 150 души. 24 часа по-късно между гарите Чумерна и Гавраилово, близо до Сливен, дерайлира последният вагон на товарен влак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими