Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е стрелял по крадеца извън дома си

12012
Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е стрелял по крадеца извън дома си
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров. Това каза по време на брифинг окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишния Георги Джевизов (Жоро Плъха), за което е обвинен д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде агенция "Фокус".

Стана ясно, че пловдивската прокуратура ще иска най-леката мярка за неотклонение за рентгенолога - "Подписка". На Иван Димитров ще бъдат повдигнати и две обвинения - за причиняване умишлено смъртта на Жоро Джевизов при превишаване пределите на неизбежна отбрана и за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Случаят "д-р Иван Димитров" - неясни факти, гняв заради правосъдие в защита на престъпници

Твърде много факти по случая с д-р Иван Димитров са неизвестни и може да се окаже, че той е действал извън пределите на неизбежната сам...

Според прокуратурата лекарят е дебнал Жоро Джевизов-Плъха в продължение на половин час, преди да стреля по него.

"Ще говорим по фактите, а не по дезинформацията, която незнайно откъде беше поднесена в по-голямата си част. Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, колеги, ваши колеги, не са такива, каквито бяха изнесени". С тези думи започна изказването си Попов, който добави, че в рамките на 72-ата часа на задържане на д-р Димитров, прокуратурата е получила какви ли не упреци, тъй като, по думите му, явно е удобно прокуратурата да бъде виновна за всичко.

"Твърдеше се, че пострадалият, който действително е крадец, е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че с него е имало съучастник. Твърдеше се, че в жилището на обвиняемия са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия пострадал - убития крадец или на неговия съучастник", припомни прокурорът появилите са до момента хипотези по случая. Попов обясни, че в рамките на изминалите 72 часа от задържането на Димитров са извършени множество процесуално-следствени действия, включително са получени експертизи от НКК и са разпитани над 15 свидетели.

"Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала нито съпругата, нито двете деца, а са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от Георги Джевизов - обяснява се от обвиненията на самия обвиняем, от иззетите записи видеокамери и показания на свидетели. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано", заяви още Попов.

България се надигна в защита на д-р Иван Димитров

Вторият протестен митинг в Пловдив в защита на д-р Иван Димитров прерасна в масова национална проява в защита на гражданските права на ...

Действията на д-р Димитров след стрелбата

Лекарят звъни на свой приятел и го моли за помощ за заличаване на следите от местопрестъплението – събиране на кръв, събиране на гилзите, укриване на огнестрелното оръжие. Обвиняемият е направил пълни самопризнания за притежавания от него незаконен "Валтер", каза още прокурор Румен Попов, цитиран от БГНЕС.

След като с приятеля му почистват местопрестъплението, доколкото могат, има ново обаждане към приятел на обвиняемия, който укрива огнестрелното оръжие. Обвиняемият е отказал да съобщи на 112 за случилото се, заяви прокурор Попов.

При последвалия първоначален разпит, лекарят е заявил пред органите на реда, че не знае за какво става въпрос. При претърсването на дома му са открити и други незаконни боеприпаси, уточниха още от окръжната прокуратурата.

Жената на убития крадец: Ако нахлуят в дома ми, ще ги прострелям в крака

Нова версия за убийството в Пловдив, при което лекар застреля криминално проявен мъж. Според семейството на убития, той не е влизал в д...

Позицията на колегите на рентгенолога

Медиците от УМБАЛ “Пловдив” изразяват своята подкрепа към колегата си от отделението по Образна диагностика д-р Иван Димитров и застават категорично зад него по повод инцидента, станал в жилището му в нощта на 1 срещу 2 март.

"При опит да защити дома и семейството си, той прострелва известния рецидивист Жоро Джевизов-Плъха. Уверени сме, че българската съдебна система ще разреши справедливо казуса и много скоро д-р Димитров ще се прибере при близките си и ще бъде с тях за рождения ден на дъщеричката си", отбелязват още колегите на д-р Димитров.

Actualno.com припомня, че вчера (5 март) жители на Пловдив, София, Стара Загора и Варна излязоха на протести в защита на д-р Иван Димитров и поискаха неговото освобождаване от ареста.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com