Прокуратурата няма да разследва Пеевски за продажбата на имоти

5722
Прокуратурата няма да разследва Пеевски за продажбата на имоти
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски за продажбата на имоти за 20 млн. лева и разкритията по досиетата "Пандора", съобщава вестник "Сега".

Според информацията на изданието прокурор Тодор Денков от Специализираната прокуратура е отказва да образува досъдебно производство за 38 имотни сделки на Пеевски от края на 2021 година, които бяха извършени през неговата фирма "Интръст". Купувач на имотите бе компанията "Стройко 2011", която дни преди сделката с Пеевски става собственост на ММА боеца Севастиян Костов. Той притежава 4 950 обикновени поименни акции с право на глас. Останалите 50 акции са на Виктор Недялков.

Прокуратурата обявява, че за имотните сделки е изискала информация от антикорупционната комисия, справки от ДАНС, Агенцията по вписванията и материали от НАП. Прокурорът коментира, че сделките са реализирани законно, върху имотите не е имало наложени възбрани или други пречки за прехвърляне. По тези сделки липсват данни за извършени до момента плащания от продавача към купувача, се вижда още от постановлението.

Прокурорът допълва, че според договорите това ще става в следващите 2 години и подчертава, че такова отложено плащане не е забранено нито по българското, нито по европейското законодателство.

След като Пеевски е санкциониран по "Магнитски" - парламентът не казва как взема заплатата си

В светлината на наложени санкции от САЩ за корупция по закона "Магнитски", Народното събрание не казва как депутатът от ДПС Делян Пеевс...

"Липсват каквито и да е било обективни дадености и възможности лицето Делян Пеевски, представляващите дружествата и останалите посочени в сигнала лица да са имали възможност да извършат данъчно престъпление или друго престъпление от общ характер, когато са изповядвали въпросните сделки", пише прокурорът.

Тодор Денков пише още, че санкциите по закона "Магнитски" не забраняват да се сключват сделки в България. Той допълва, че решението на правителството за съставяне на черните списъци на санкционираните и свързани с тях е обжалвано пред Върховния административен съд, включително от "Интръст" и това спира изпълнението му.

Прокурорът цитира и решението на ВАС, с което решението на правителството за създаването на черния списък бе обявено за нищожно по жалба на майката на Пеевски – Ирена Кръстева.

ОЩЕ: Ограничения по "Магнитски"? Пеевски продаде имоти за близо 5 млн. лева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Европрокуратурата претърсва хотели в наш ски курорт заради измама със субсидии

Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на "Капитан Андреево"

Дървосекачи се биха с пръти край Кърджали

Пиян разхвърля магазин в Асеновград

Бременна в деветия месец почина в болницата в Кърджали

Разбиха мрежа за нелегална продажба на хормонални медикаменти

Бомбени заплахи в Софийския университет и Съдебната палата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com