Проверяват съдия Челанова след сигнал на френския посланик

21640
Проверяват съдия Челанова след сигнал на френския посланик

Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. 

По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет, съобщи БНР. 

СГП поема случая с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов

Софийската градска прокуратура поема случая с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов. Информацията съобщи градският прокурор на София...

Сигналът е заради дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Ченалова. Случаят беше оповестен вчера от френския посланик Дьо Кабан и от изпълнителния директор на дъщерните фирми.

По повод действията на българския съд френският дипломат каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки", като се аргументира с действията на Ченалова, която от известно време е в търговското отделение на СГС, но доглежда наказателното дело срещу Алексей Петров и още няколко души. 

Казусът е в това, че две български фирми искат откриване на производство по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере груп", като делото е разпределено на съдия Ченалова. Тя назначава синдика Панайот Велков - същият, който през лятото е определен - отново от Румяна Ченалова, за синдик на ТВ7 и "Нюз7" по друго производство. Въпреки че фирмите платили дълга си, Ченалова ги лишава от правото да управляват и да се разпореждат с имуществото си и дава това право на синдика. 

Преди разгласяването в национален ефир, френският посланик е сигнализирал прокуратурата, Министерството на правосъдието, Висшия съдебен съвет и инспектората му и Европейската комисия.

Издателят на ПИК подаде сигнал в прокуратурата заради "Протестна мрежа"

Издателят на агенция ПИК Недялко Недялков е внесъл сигнал срещу „Протестна мрежа” в Софийска градска прокуратура. Недялков...

Същевременно съдията Румяна Ченалова също е изпратила сигнал до ВСС и прокуратурата с настояване за проверка. Ще се проверява случайното разпределение на делото заради съмнения за нередности.

Министерството на правосъдието пък ще проверява дейността на синдика Панайот Велков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com