Рашков: Иван Гешев и "напористи политици" са били в клуба на Нотариуса

6143
Рашков: Иван Гешев и "напористи политици" са били в клуба на Нотариуса
Снимка: БГНЕС

Бившият главен прокурор Иван Гешев е бил "чест посетител" в частния клуб на убития на 31 януари тази година Мартин Божанов - Нотариуса. Това твърди бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков, настоящ депутат от ПП-ДБ.

Става въпрос за "SS клуб", добил популярност след смъртта на Нотариуса. В него са членували магистрати, дори такива от Върховна касационна прокуратура (според Атанас Атанасов от ПП-ДБ), и там са се решавали различни дела. Божанов е бил брокер между мафията и съдебната власт, който според Рашков може и да се е ползвал с протекция от МВР.

Още: Гешев, след като Сарафов го свърза с Нотариуса: "Ще съдя всеки лъжец"

В "SS клуб" са влизали и "напористи политици"

Попитан Гешев ли е най-високото ниво на магистрат, влизал в клуба, Рашков заяви пред Нова ТВ: "Има споменаване на няколко имена в тези сведения (получени от негови източници - бел. ред.). Между тези имена са и някои доста напористи политици в настоящия момент". Бившият министър обаче не посочи имена.

Рашков спомена името на Делян Пеевски, но по друга линия - че е работил заедно с Пепи Еврото в столичната следствена служба. Става въпрос за период през 2013 г., когато тогавашният ръководител на столичното следствие Петьо Петров назначава за заместник настоящия депутат от ДПС. "Вероятно е получавал възнаграждение, без да ходи на работа", каза Рашков.

Още: Разследване: Мистерията около двете ЕГН-та на Нотариуса се задълбочава

"Когато началникът на прокуратурата отиде в един такъв клуб, трябва ли да виним и прокурорите под него? А другият отива в "Осемте джуджета" и отваря вратата за други колеги съдии и прокурори да ги записват, изнудват, провокират и те да извършват нередни процесуални действия по делата", добави депутатът от ПП-ДБ във връзка с настоящия и.д. главен прокурор Борислав Сарафов, чиито снимки в ресторанта на Петьо Еврото изтекоха в публичното пространство.

"Гешев е бил посетител в това заведение, което е организирано от Божанов", казва "със сигурност" Бойко Рашков. "Когато получих първите данни като министър, идваха съдия (Владислава) Цариградска, Ивайла Бакалова, Николай Стайков от Антикорупционния фонд и много други, гръцките бизнесмени (заплашвани от Нотариуса - бел. ред.): Шефката на СРП Зартова и адвокат на Нотариуса били любовници: Гръцки бизнесмен с шокиращи разкрития.

Още: Тайни свидетели свързват Иван Гешев с приятелския кръг на Нотариуса

Теч на информация за жертвите на Нотариуса: Калин Стоянов ли е замесен?

"Имаше едно семейство – съпругата е живяла с Божанов. Тя разкри сериозни факти, които бяха документирани от моите сътрудници", заяви Рашков, като разясни, че става дума за периода, в който е бил служебен министър на вътрешните работи.

Снимка: БГНЕС

"Незабавно тези материали ги занесохме на ръка в ГДБОП, за да избегнем предварителното изтичане на информация към заинтересованите лица. Още вечерта се бяха обадили на бившата съпруга на Божанов да си затваря устата – т.е. има изтекла информация. Предполагам, че е изтекла в кабинета, където ставаха изслушванията. Когато бяха дошли Бакалова и Стайков, присъстваше и главният директор на ГДБОП, който сега е министър на вътрешните работи (Калин Стоянов)", заяви Бойко Рашков. Припомняме, че Стоянов бе свързан от политическото ръководство на "Продължаваме промяната" с ГЕРБ, като от ПП-ДБ казаха, че той не е техен министър.

"Впоследствие се наложи да проведа още една среща, задължих цялото политическо ръководство на МВР да присъства. Събра се доста богата информация за "SS клуб". На петата или на десетата минута, когато Бакалова си отиде, в едно от трите "кафеви" издания също излезе информация, че е била там. Има теч на информация както от кабинета на министъра – моите заместници, а впоследствие и от служители на ГДБОП, пред която служба е била причакана бившата съпруга на Божанов и е била заплашвана. Божанов я е заплашил пред ГДБОП. Аз съм убеден откъде е дошъл течът, но нека го спестим", каза Рашков.

Още: "Ивайла Бакалова и семейство Арабаджиеви са били жертва на Нотариуса": Минчев обяви част от списъка на клуба "SS" (ВИДЕО)

Той призна, че е провел интервю със Стоянов преди назначаването му за вътрешен министър, и е бил "против". "Няма общо с това. Има други съображения, не е редно да ги съобщавам", отказа да свърже двата случая настоящият депутат от ПП-ДБ.

Как през годините МВР е прикривало мафията?

"Никой не е изяснил какъв е бил Божанов, а е имал охрана и син буркан", заяви той. Рашков не каза дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР. "Разкриването на това ще даде отговор относно ролята на МВР към онзи момент, за да се остави този човек толкова дълго време, въпреки че е бил криминално проявен", допълни бившият министър.

И даде още един пример за покровителстване на мафията през годините: "Натъкнах се на друго подобно лице, което имаше около 50 записа за криминални прояви, включително присъди, който се поддържаше от работник от ГД „Национална полиция“. От ботевградско полицейско управление бяха му дали за един ден разрешение за оръжие на това лице". МВР е покровителствало хора от организираната престъпност, за да може те да рекетират, призна Рашков.

Още: Николай Стайков за Actualno: Има хора, които пречат на разследването на казуса с Нотариуса (ВИДЕО)

"За мен няма нищо чудно, след като може с години наред едно криминално проявено лице да се чадъросва от един високопоставен работник от главна дирекция. Командировах го в Смолян да не пречи", разкри той за служителя, но не спомена име.

Информатор на МВР ли е бил Божанов?

Рашков не е проверил дали Божанов е сътрудник на МВР. "Това трябваше да го направят служителите, поели преписката", заяви той. "Очевидно е, че тази престъпна мрежа не обхваща само представители на прокуратурата, а и на изпълнителната власт. Има снимки, че в уличката пред и около този специален клуб е имало коли на МВР. В сряда се надявам да получа информация за тези автомобили като номера", каза Рашков.

Той заяви, че групите на Божанов и на Петьо Еврото са работили заедно и са се разделили.

Още: АКФ: Клубът на Нотариуса е бил под полицейска охрана, МВР не дава адекватно обяснение

"Така е", заяви Рашков. Получил е информация, че до известен период от време двата кръга са работили заедно. "Божанов е бил близък с Любена Павлова (бившата съпруга на Петьо Еврото - бел. ред.) и може би това е една от причините да се разделят тези две групи", заяви министърът.

Още: Бившата съпруга на Петьо Еврото си продала сама мезонет на Нотариуса

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com