X
 
 

Разследват двама наши генерали заради продаване на тайни на НАТО и ЕС

Военната прокуратура в София е започнала досъдебно производство срещу двама генерали, ръководители на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната (МО). Производството е стартирано след намеса на ДАНС.

Става въпрос за случаи на достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация "Секретно" и "Строго секретно" в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. В информацията за старта на производството се посочва, че са издадени 504 такива разрешителни за 3 години - 01.04.2016 година – 01.05.2019 година. Същите разрешения, издадени от некомпетентен орган, са довели до издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация /КИ/ на НАТО и ЕС.

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на човека на ДПС за СРС

ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на заместник-председателя на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни с...

За посочения период, двама души са ръководили "Военна информация". Първият е бригаден генерал Светослав Даскалов, а вторият е бригаден генерал Пламен Ангелов, който и в момента е начело на службата. Даскалов е начело на "Военна информация" до 21 май, 2018 година.

Според ДАНС, и двамата директори на службата за сигурност не са изпълнили задълженията си по служба, регламентирани в чл. 24 ал.1 от Закона за военното разузнаване по ръководство, организиране и контролиране на дейностите по защита на класифицираната информация и са допуснали служителите по сигурността на информацията в подопечната им служба да издават разрешения за достъп за нива на класификация, които нямали право да издават, тъй като е изключително правомощие на директора на служба "Военна информация".

Всъщност, срещу двамата вече има обвинения, като те са повдигнати в края на месец май. Генералите са с мярка "подписка", а обвинението е по чл. 387, ал. 1, което е за превишаване с власт по служба и се наказва с до 3 години затвор. Интересното е, че чак на следващия ден е дадено предложение на Ангелов да му се ограничи достъпът до класифицирана информация.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в служба "Военна информация". Информация за това се съдържа отново в сигнали на ДАНС, оправени до прокуратурата. Военната прокуратура е възложила на АДФИ извършване на финансова инспекция, резултатите от която се очакват.

Висш служител по сигурността, избран от ДПС, давал информация на подсъдими

Заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) Георги Гатев е лишен от достъп ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Тризонет с 4 тераси 2 Тризонет с 4 тераси преди 2 месеца Профил на трол?
    Ротен-фюрерът на КАЗАРМЕНИЯ КОМУНИЗЪМ ДС-Ванче гюфто-менгясъ караАлбинос няма допуск за достъп до секретна информация от НАТО и ЕС! Затова и не е допускан до заседателните зали и форум на военните министри и ръководители по сигурността! Нито участва в преговорите по закупуване на ново въоръжение! Участват само някои зам.министри от страна на Б-ия! А и БОКо сам си ръководи сектор "Сигурност&qu виж още ›› ot;, но пък ДС-Ванче е на две висши длъжности и с две министерски заплати! И НЕЗАКОННО получава досъп до получаваните в Б-ия НАТО-вски и съюзнически информации, сводки и анализи! На кого ги продава частно си занят в ДАНС, но по политическо-коалиционна целесъобразност си мълчат и съучастничат! При тази ситуация изпъква и ПЪЛНАТА МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ на военните и офицерите, които с години търпят един ДС-6-так-доносник да дерибейства и разгепва с катун патриотарстващи ДС-българеещи се джендър-мангасари и войската, и държавата!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
    То така е у нас, кой каквото има - това продава. Ако бяха главни архитекти, щяха продават разрешителни за строеж. Ако бяха военни министри, щяха да плащат рекордно високи цени за архивни модели самолети. Разликата е, че тия са ги хванали. Със сигурност не е наша заслуга, някоя "братска" служба ни е светнала, и са ни притиснали да затворим теча.
missing image
Дневен хороскоп за 17 септември

Овен Това е ден, в който ще може да постигнете чудеса. Трябва само да сте напълно праволинейни и да не се отклонявате със странични дейности от...