Рекорд в измамите - жена плати 150 000 евро на "ухажор"

2605
Рекорд в измамите - жена плати 150 000 евро на "ухажор"
Снимка: iStock

Няколко дами от Смолянско са станали жертва на романтични измами. Сумите, които те са дали, подведени от интернет и телефонни обещания за женитба, са различни, но на национално ниво има рекордна – за 150 000 евро, платени на „ухажор“, съобщи шефът на ОДМВР в Смолян ст. комисар Цветан Цанков.

Местната полиция заловила измамник от затвора, който успешно си преправял гласа на женски и измамил друг мъж от района. Човекът системно му пращал пари по сметката. „Все пак затворниците имат право на едно обаждане на ден. По този начин е осъществено престъплението“, поясни Цанков. Още: Мнима ясновидка измами десетки пенсионери с хиляди левове

По данни на прокуратурата миналата година в интернет две дами от Смолянско станали жертва на романтични измами. Едната била подведена, че контактува с чужденец, който уж е хирург, изпратен в конфликтна точка по света и има нужда от пари за самолетен билет. Още: Търсеше кръводарител, но попадна на измамник: Варненка изгоря с 650 лева

Другата била подведена да преведе 3000 евро за освобождаване на пратка с пари на ухажора си чужденец. Двете жени разбрали, че са измамени, но няма надежда да си получат обратно парите.

Извършителите са покрили следите си така, че въпреки усилията на прокуратурата, включително и чрез европейски заповеди за разследване, остават неоткриваеми. Още: Мним полицай измами с голяма сума възрастен пловдивчанин

„Интернет измамниците стават все по-изобретателни и докато предишни години на мода бяха други измами, сега като че ли се развива такава тенденция да се разчита на емоционалната податливост на някои, обикновено по-възрастни хора, макар че и по-млади се подлъгват. Злоупотребяват с техните чувства и душевна ранимост. В крайна сметка успяват да ги убедят да се лишат от своите финансови средства, понягока в значителни размери“, коментира окръжният прокурор Недко Симов.

Неговият съвет е такава комуникация да не се приема за достоверна.

„Винаги трябва да имате съмнение с кого разговаряте. Ако не познавате човека, никога не се доверявайте, още повече с финансови средства. Много е важно превенцията да се проведе с населението и особено по-самотни хора, които търсят контакти и когато някой злонамерен усети такова нещо, те са действително доста добре подготвени и успяват да се възползват именно заради добрината на тези, които стоят срещу тях. Те успяват да театралничат. Могат да се преструват и на мъж, и на жена. Въпросът е какво се възприема от другата страна. Ако има наивност, доверие, което не знам защо го гласуват, просто ще има такива пострадали. Важно е да бъдем информирани и да не се поддаваме. Не бива човек така лесно да се влюбва от разстояние, без да познава отсрещния. Просто трябва да бъдат много внимателни хората. Пожелавам всеки да намери, разбира се, емоционалното си удовлетворение, но не по този начин. Обикновено така се сриват връзките, те не се и случват, защото това е измама. Просто човек не само емоционално ще бъде засегнат, но и финансово“, допълни Симов.

По информация от прокуратурата три жени са изгорели с общо над 1600 лева за мнима покупка на евтини палта от висок клас чрез интернет.

Случаите са от последната седмица. Доста хорпа се напатиха с палта за 400 лева и промоция, че ако вземеш две палта, ще платиш 500 лева, допълни Цанков по време на днешния брифинг, при който Областната дирекция направи отчет за работата си.

Едната платила на измамния сайт 500 лева за две палта, друга превела 280 лева, а трета – 845 лева за три палта. „С палта, дрехи, обувки и любов – това са най-честите измами в Смолян“, посочи Цанков.

По думите му случаите на фишинг измами зачестяват.    

От полицията и прокуратурата предупредиха хората да бъдат подозрителни при контактите си в социалните мрежи към предлагани продажби на дрехи, обувки и друга стока и романтични връзки с непознати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com