Ръководителят на "Метрополитен" защити Крусев за релсите на "Граф Игнатиев"

3649
Ръководителят на "Метрополитен" защити Крусев за релсите на "Граф Игнатиев"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

И директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев защити подсъдимия бивш зам.-кмет на София Евгени Крусев за ремонта на ул. "Граф Игнатиев". На днешното заседание по делото в Спецсъда, Братоев свидетелства, че при ремонта било взето правилното решение с подложките на релсите. Той опита да отбегне журналистическите въпроси, но потвърди казаното от него в залата, че вложената подложка е по-добра като техническо решение и заяви, че тя отговаря на изискванията за водоустойчивост.

Спецсъдът гледа делото срещу Евгени Крусев

Специализираният съд ще гледа на 4 февруари делото срещу бившия зам.-кмет на София Евгени Крусев заради ремонта на столичната улица &bd...

Братоев донесе в съда снимки на установени при изграждането на новия лъч на метрото, подпочвени води в близост до Графа и увери, че в цяла София е така. От обвинението възразиха снимковия материал да бъде приобщаван към делото, но съдът прецени, че е редно да бъде присъединен, както и всяка от страните да изрази мнението си.

По време на заседанието адвокат Менко Менков оспори приетата в предишно заседание експертиза на вещо лице и настоя съдът да назначи нова повторна комплексна експертиза. Той представи и списък въпроси и поиска те да бъдат изяснени от вещи лица със специални знания в областта на науката, техниката, финансите и строителството, на което прокурорите по делото възразиха. "Всички въпроси към вероятната бъдеща допълнителна експертиза целят не да изяснят обстоятелствата по делото, а напротив, да затормозят процеса като го отложат за неопределено време", заяви прокурор Станчева. Тя настоя съдът да изиска от Столична община информация дали е имало хидроложки доклад към момента на промяната на проекта за ремонта на Графа.

След заседанието адвокат Менков обясни защо според него е неприемлива направената експертиза – вещото лице говори, че в София нямало подпочвени води, че настъпили щети, а към момента на напускането на Крусев на никого не е плащано. "Вещото лице не можа да отговори от какъв материал са съставени двата вида подложки, а твърди, че едната била по-добра", възрази още Менков. Той е категоричен, че трябва да се назначи нова повторна експертиза от вещи лица със съответните познания.

Главният архитект на София защити подсъдимия Крусев за ремонта на Графа

Заради установени подпочвени води по Графа се стигнало до подмяната на подложките при ремонта на трамвайното трасе. Това обясни в спецс...

"Разликата в цената на обложките е в полза на Столична община, защото освен че вложената е по-добра, са платени по-малко пари от предвидените за подложката, която е следвало да бъде вложена по препоръки на архитекта Борисов", посочи още Менков. "Затова искаме установяване на това колко точно е платила Столична община, защото в обвинението се твърди, че г-н Крусев е нанесъл щети, а то е точно обратното - той е спестил пари на общината", добави адвокатът.

Той отбеляза, че според свидетели, включително Стоян Братоев, който е директор на "Метрополитен", за да се спазят всички изисквания е необходимо конструкцията и технологията по системата "плаващи плочи" да е единен механизъм. Като допълнителен аргумент Менков изтъкна, че за "отхвърлена подложка, която при влажна среда просмуква вода в нейните клетъчни характеристики, дори производителят не дава гаранция ако бъде използвана във влажна среда".

"Затова Общественият съвет по устройство на територията, който се състои от 29 души, от които 11 инженери специалисти, както главният архитект Здравко Здравков заяви в предходното заседание, са избрали да извършат тази промяна, която е законово обусловена, допустима от закона и по никакъв начин не е довела до нарушаване на интересите на Столична община", подчерта адвокатът. Той е категоричен, че е платено по-малко за нещо, което е по-добро и уточни – "88 000 лева по-малко са платили".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com