Шефът на "Гранична полиция": До края на деня спираме влизането на руски коли у нас

9003
Шефът на "Гранична полиция": До края на деня спираме влизането на руски коли у нас
Снимка: БГНЕС

"Ние работихме от четвъртък до вчера много активно. Сигурен съм, че до края на деня тази забрана за влизане на руски автомобили у нас ще почне да действа и на територията на България, като искам да вметна, че за товарните автомобили тя работи от няколко месеца". Това заяви по БНТ директорът на "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов.

50% увеличение на мигрантския натиск

"Тази година имаме рекорден мигрантски натиск. Има увеличение спрямо миналата година с 50% на база първите девет месеца. През летните месеци достигахме 1500 души, недопуснати за денонощие. В момента са около 500 недопуснатите за денонощие благодарение на затегнатите мерки и добрата координация с турските ни колеги. Това е огромна бройка хора", каза още той.

Той подчерта, че България технически и професионално е изпълнила всички критерии за влизането в Шенген и решението се очаква да бъде чисто политическо. Австрия, която налага вето на България и Румъния за влизането в безграничното пространство, е обект на поредица от политически совалки.

"Миналата седмица министърът на външните работи беше във Виена, пътувах и аз, после заместник-министърът на вътрешните работи, предстои и премиерът да отиде на 4 октомври. Нямаме различия с колегите от Австрия чисто професионално за охраната на границите. Явно решението трябва да е политическо", подчерта гл. комисар Златанов.

"Аз видях няколко интересни статистики. Пътят на мигрантите от Азия към Европа се дели на три маршрута - Източноевропейски, Централен и Западноевропейски. Източноевропейският, през Балканите, е едва 10-15% от целия мигрантски поток. Основният проблем е по море - през Гърция и Италия - от там 75 - 80% от мигрантите се придвижват. Балканският път отделно не е само през България. Статистиката на Австрия показва, че миналата година 123 000 мигранти са достигнали до страната без регистрация. Тоест в държавите, през които са преминали дотам, не са били заловени. Тази година до момента са 43 000 души. Тоест имаме напредък по професионалните аспекти", каза Златанов.

Шефът на "Гранична полиция" заяви, че почти всеки ден има опасни инциденти на границата - преследвания, неподчинение на шофьори на моторни превозни средства, превозващи мигранти.

Той подчерта, че е безкомпромисен по отношение на колеги, изпълняващи недобросъвестно задачите си.

"Миналата седмица заловихме наш колега, служител на гранична полиция, спомагащ трафика на мигранти. Заловен е в почивен ден в близост до граничната зона, при положение че работи в София. Не е бил сам. Нямаме никаква толерантност към такива провинения. Няма канали с държавна подкрепа по този повод".

"Готови сме да влезем изцяло в Шенген като Гранична полиция. Правим самооценки и проверки и всичко е наред. При въздушните граници например можем да работим по шенгенските начини и правила още от утре.

Един път трябва да се обясни какво наблюдаваме. Стоим много добре по три показателя. Ограда, технически съоръжения зад нея - сензорни линии, видеонаблюдение, термално наблюдение и човешки фактор", допълни Златанов.

ОЩЕ:Шефът на "Гранична полиция" обясни за хеликоптера, изхвърлил дрога в Турция 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com