Сириецът, блъснал двама полицаи, е пълнолетен - грози го тежка присъда

6575
Сириецът, блъснал двама полицаи, е пълнолетен - грози го тежка присъда
Снимка: БГНЕС

Сирецът Омар Абдан, управлявал автобуса с нелегални мигранти от катастрофата в Бургас, е пълнолетен. Роден е през 2004 г., а не през 2007 г., както се твърдеше досега. Информацията е от властите в Турция и Сирия, съобщи на брифинг в петък говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сирецът, управлявал автобуса с мигранти от катастрофата с двама загинали полицаи, е пълнолетен. Роден е през 2004, а не през 2007 г., както твърдеше досега. Информацията е от власти в Турция и Сирия, съобщи на брифинг в петък Сийка Милева, говорител на главния прокурор.
Омар, карал катастрофиралия рейс в Бургас: Спирачките не работеха
Тя обясни още, че данните за възрастта на Омар Мохамад Али Абдан са доказани и от експертиза, направена у нас. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите. 
От държавното обвинение заявиха още, че в хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Разпитани са около 50 свидетели, назначени са множество експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната.
След доказване на възрастта на Омар Абдан обвиненията към него ще бъдат преквалифицирани. Така, ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 15 до 20 години затвор или до живот. Сирецът Омар Абдан, управлявал автобуса с нелегални мигранти от катастрофата в Бургас, е пълнолетен. Роден е през 2004 г., а не през 2007 г., както се твърдеше досега. Информацията е от властите в Турция и Сирия, съобщи на брифинг в петък говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Тя обясни още, че данните за възрастта на Омар Мохамад Али Абдан са доказани и от експертиза, направена у нас. Тя включвала образна диагностика, рентгенови снимки на ръцете, таза и костите. 

Припомняме, че на 25 август двама полицаи загинаха в тежка катастрофа, преследвайки автобуса с мигранти, управляван от Омар Абдан. Те препречиха с патрулката си пътя на превозното средство, след като шофьорът отказваше да спре, и автобусът мина през автомобила. 

В крайна сметка стана ясно, че има общо петима задържани – трима сирийски граждани и двама български, включително собственикът на автобуса. Нямаше нито един пострадал сред 47-те нелегални мигранти. На 28 август Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми сирийци – Омар Абдан, Ахмад М. и Абдулах А. По време на гледането на мярката стана ясно, че прокуратурата смята 39-годишният Абдулах Абдулахед за организатор на нелегалния трафик.

Първоначално беше съобщено, че Омар Абдан, който е шофьорът на автобуса, е на 15 години. Информацията обаче бе неясна и затова Министерството на външните работи поиска данни от посолството на Сирия. Още в края на август се разбра, че ако Омар е пълнолетен, има възможност да му бъде наложено по-строго наказание.

След доказване на възрастта на Омар Абдан обвиненията към него ще бъдат преквалифицирани, стана ясно и на брифинга на прокуратурата днес. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 15 до 20 години затвор или до живот. За непълнолетно лице наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода.

Районният съд в Бургас остави в ареста тримата сирийци, обвинени за катастрофата в Бургас

Районен съд – Бургас взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо тримата обвиняеми – Омар А., Ахмад...

От държавното обвинение заявиха днес, че в хода на досъдебното производство се разследва и версията за терористичен акт. Разпитани са около 50 свидетели, назначени са множество експертизи, изискана е информация от мобилните оператори в страната.

Относно катастрофата от 25 август, вътрешният министър Иван Демерджиев хвърли вината върху „Гранична полиция“, която според него е допуснала безконтролното преминаване на автобуса през границата с Турция. Превозното средство е пътувало от Малко Търново, преди да бъде спряно в Бургас с фатален изход за двамата полицаи. В крайна сметка зам.-директорът на „Гранична полиция“ Деян Моллов подаде оставка.

Според обвинението Омар е извършил тежко умишлено престъпление. Той се призна за виновен, а пред служебния си адвокат е казал, че организаторът на трафика на нелегални мигранти се намира в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com