Петима задържани след инцидента в Бургас, сред тях и собственикът на автобуса

6752
Петима задържани след инцидента в Бургас, сред тях и собственикът на автобуса
Снимка: БГНЕС

И собственикът на автобуса, който тази сутрин удари полицейска кола в Бургас, е бил задържан. Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Задържан е собственикът на автобуса, който тази сутрин удари полицейска кола в Бургас, при което загинаха двама полицейски служители. За това съобщи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.
Автобусът е собственост на хасковска фирма, закупен е от Кърджали, посочи той.
"Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежанския център в Харманли. Единият се издирва. Установено е накъде се движи", информира министърът. 
Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на "Гранична полиция". Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент. Двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас, каза още Демерджиев. Автобусът се е движил с висока скорост. От там нататък действията на шофьора ги интерпретирам като умишлени, заяви министърът. 
"Знаем къде са натоварени мигрантите. Има и яснота откъде са влезли. За съжаление този район не е достатъчно обезпечен с техника", заяви министър Демерджиев.И собственикът на автобуса, който тази сутрин удари полицейска кола в Бургас, е бил задържан. Това обяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Превозното средство с 47 нелегални мигранти се вряза в патрулката, излязла на платното пред него, след гонка с полицията заради отказа на водача на автобуса да бъде спрян. При инцидента загинаха двама полицейски служители. Демерджиев прехвърли вината на "Гранична полиция", която според него е допуснала безконтролното преминаване на превозното средство през границата с Турция. Автобусът е пътувал от Малко Търново, преди да бъде спрян фатално в Бургас.

Гешев за инцидента в Бургас: Тази война, за която говори МВР, е обявена отдавна

Главният прокурор Иван Гешев изказа съболезнования на близките на двамата загинали служители на МВР, които намериха смъртта си в опит д...

Първо беше задържан сирийски гражданин, участвал в превоза на мигрантите, а по-късно от полицията съобщиха, че са арестували още двама сирийски граждани - в Първомай и в Стара Загора. В прессъобщението от ОДМВР-Бургас се съобщава, че са задържани и двама български граждани, без да се отбелязва кои са те. Тоест - арестуваните към момента са общо петима.

Автобусът е собственост на хасковска фирма, закупен е от Кърджали, посочи по-късно вътрешният министър.

"Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика. Тези две лица са от бежанския център в Харманли", информира министърът, цитиран от БТА.

Автобусът е обявен за продажба преди повече от месец, показва справка на NOVA в сайтове за продажба на употребявани автомобили. В обявата е описано, че той е в отлично техническо състояние, има само няколко замъглени странични стъкла. 

Демерджиев иска до края на деня оставката на зам.-директора на "Гранична полиция" заради катастрофата в Бургас

Очаквам до края на деня Деян Моллов да подаде оставка. Това каза министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг в ...

Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на "Гранична полиция". Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция, по думите на Демерджиев.

"Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент. Двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас. Автобусът се е движил с висока скорост. Оттам нататък действията на шофьора ги интерпретирам като умишлени", заяви министърът.

"Знаем къде са натоварени мигрантите. Има и яснота откъде са влезли. За съжаление, този район не е достатъчно обезпечен с техника", каза още Демерджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com