Системата за разпределение на делата лесно може да се манипулира, твърди Иванов

9532
Системата за разпределение на делата лесно може да се манипулира, твърди Иванов
Снимка: БГНЕС

Потенциални манипулации на системата за разпределение на делата са възможни от всеки с достъп до компютър. Притеснителната информация стана ясна от нов доклад, съобщи правосъдният министър Христо Иванов, цитиран от БГНЕС.

Той обаче бе категоричен, че има разлика между това да се установи, че системата за разпределение не е защитена и да се установи конкретна манипулация. "Всеки, който може да оперира системата може да направи манипулация, така че да наруши елемента на непредизвестеност на разпределението на делото. Това дали тази празнина в нейната сигурност е била използвана конкретно може да се установи в рамките на съвсем друг тип проверки в наказателно производство", каза той.

От думите му стана ясно, че тази система се прилага в около 180 съдилища в страната. Много пъти има различни инсталации на системата за наказателно и гражданско отделение. С тази система работят страшно много хора, поясни Иванов.

Той подчерта, че случайното разпределение на делата е от компетенцията на ВСС и се надява на днешното заседание на ВСС да има доста по-ясна позиция и признаване на фактите, че за пореден път се е установило, че системата не е защитена от манипулации, което повдигало много сериозни въпроси. Ще настоявам за гарантиране на сигурността на системата, която се прилага. Конкретното решение трябва да се вземе от ВСС, не е работа на министъра да казва на ВСС какво да реши, коментира правосъдният министър. Очевидната алтернатива, според него е да се мисли за нова програма, но възниквал и въпросът, че докато тя се създаде ще отнеме известно време.

Стана ясно, че на днешното заседание на МС е приело поредица от изменения в Наказателния кодекс, свързани с прилагане на различни европейски регламенти. Те са разработени при предишни ръководства на Министерски съвет. Внасяме ги отново в парламента, за да бъдат разгледани. Става дума за текстове, свързани със сексуални престъпления, особено такива, свързани с интернет търговия и особено големи финансови престъпления, обясни Иванов. Той заяви, че за да се избегне наказателна процедура срещу България тези изменения на НК трябва да се внесат в НС максимално бързо.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com