Според Българския хелзинкски комитет версиите за инцидента край Средец се разминават

6097
Според Българския хелзинкски комитет версиите за инцидента край Средец се разминават
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет (БХК) е установил разминавания между версията на МВР за инцидента край Средец, при който бе убит незаконен афганистански мигрант и твърденията на останалите афганистанци в групата, информира Topnovini.bg.

В публикация на сайта си от БХК обявиха, че са разговаряли с 20 души от тях, които в момента се намират в разпределителния център в Елхово. Сред тях е и братът на убития афганистанец.

Как отразиха германските и френските медии смъртта на нелегалния мигрант край Средец

Смъртта на афганистанския мигрант на българо-турската граница е първият случай на фатална полицейска стрелба от началото на мигрантскат...

„При проведените разговори БХК установи съществени различия в официалната до този момент версия на МВР и властите за инцидента, за които счита, че българската общественост следва да бъде надлежно уведомена“, посочват от Комитета.

Според показанията на афганистанците, убитият се казва Зияулах Вафа, на 19 години. Той е бил с непълнолетния си 17-годишен брат, който е разказал пред представители на БХК какво се е случило. Думите му са подкрепени и от всички останали в групата.

„Съгласно единодушните им показания групата е била пресрещната при моста не от трима, а от четирима или петима полицаи“, посочват от БХК. Хората от групата твърдят, че никой от тях не е оказал съпротива и не е проявил агресия спрямо полицаите. След като са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки.

По думите на афганистанците, в този момент двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, тоест общо четир. Понеже бягащите са били с гръб към полицаите, никой от тях не може да каже дали е стреляно във въздуха или директно по хората.

При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята, а другите, спират да бягат, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване.

Аутопсията потвърди, че имигрантът край Средец е загинал от рикоширал куршум

"На 100 процента е сигурно, че куршумът, убил бежанеца край Средец, е рикоширал". Това съобщи за Topnovini.bg началникът на съдебна мед...

„Всички чужденци също така са единодушни, че при последващия обиск в никого от групата не е открито никакво огнестрелно или хладно оръжие или други предмети, които биха могли да бъдат използвани за нападение, освен лични вещи, дрехи, телефони и документи“, казват от БХК.

От комитета заявяват, че тези „сериозни и съществени разминавания“ повдигат въпроси за „обективността на информацията, изнесена пред медиите, както и относно сериозността на намеренията на властите да разкрият и изнесат пред обществеността действителните обстоятелства за този трагичен случай.“

„Инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства“, посочва БХК.

БХК припомня, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на отговорност на ГПУ Ивайловград, при опит за задържане на група от 91 души в гориста местност, гражданин на Ирак бе прострелян и убит от граничен патрул. В този случай както първоначалната версия, така и крайното заключение на прокуратурата отново бяха, че смъртта е причинена от рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел.

„Петнадесет години по-късно българското общество е изправено пред сходни обстоятелства и идентични обяснения от страна на властите, и за съжаление – отново във връзка със същия фатален изход“, заявява Комитетът.

Amnesty International иска независимо разследване на смъртта на мигранта край Средец

Amnesty International призова за независимо разследване на обстоятелствата, довели до гибелта на афганистанския мигрант край Средец. Пр...

„Поради това БХК призовава към цялостно, бързо и безпристрастно провеждане на процесуално-следствените действия по случая като гаранция за разкриването на обективната истина за това трагично произшествие. От особено значение за разследването е установяването на това, дали огнестрелното оръжие е употребено при условията на абсолютна необходимост, както изискват член 2 от Европейската конвенция за правата на човека и българското законодателство.

Разследване в съответствие с международните стандарти за цялостност, независимост и безпристрастност е от първостепенно значение, за да се установят действителните причини и вина за трагичния инцидент, отнел живота на млад човек, тръгнал да търси закрила, сигурност и по-добро бъдеще", допълват още от БХК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com