Стотици телефонни "терористи" отиват на съд годишно, повечето се разминават с глоба

1909
Стотици телефонни "терористи" отиват на съд годишно, повечето се разминават с глоба
Снимка: Getty Images/Guliver

Близо 340 телефонни "терористи", които подават фалшиви сигнали до тел. 112 отиват на съд всяка година. Те най-често получават като наказание общественополезен труд или глоби между 2000 и 5000 лева. Това показва проверка на „Монитор” в различни съдебни решения на осъдени по чл. 326 ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи, че „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд”.

До момента обаче случаите на пратени в затвора са единични. Повечето провинили се сключват споразумение с прокуратурата и получават наказание „общественополезен труд“. В зимните месеци телефонните терористи са наказвани да хващат лопатите в помощ на снегопочистващите фирми, а лятно време метат и почистват, след като ги изпратят да правят уборки на градинки и улици. Така например жена от Радомир, която се обадила, че искат да я изнасилят няколко мъже и да я убият, ще трябва да почиства няколко седмици пред блока си. Причината е, че целият ресурс на полицията бил вдигнат, за да я защити, докато тя просто си седяла на кафе с приятелката си. Мъж от Ивайловград пък ще помага в близка община с боядисването на детските площадки, защото над 11 пъти потърсил помощ от полицията за измислено отвличане.

Жена подаде фалшив сигнал за тежка катастрофа със загинали край Благоевград

Сигнал за тежко пътно-транспортно произшествие между пътнически автобус и няколко леки автомобила, при което има загинали изстреля екип...

До постановяването на присъда се стига, след като се подаде неистински сигнал до спешния телефон 112. Най-напред той трябва да бъде регистриран и подаден до съответната областна дирекция или районно на МВР. Едва когато екипите реагират и установят, че обаждането е било неистинско, тогава се преценява дали да се търси отговорност на човека, който го е подал. Това става, след като събраните материали се изпратят до съответната прокуратура. Според данни на МВР всяка областна дирекция праща по един сигнал месечно до прокуратурата. Това са около 30 сигнала на месец или 360 годишно. Не всяко разследване обаче стига до съда. Често самото държавно обвинение предлага да се освободи от наказателна отговорност обвиняемият.

Последният такъв случай е от Стара Загора. Делото е с номер 1145 от 2018 година. Според записаното в материалите млад мъж заседнал сам да пие. Имал две цели бутилки с домашна ракия и още половинка, която му останала от предния ден. Купонджията започнал да се налива, а след първия литър решил да се обади на тел. 112 и да се оплаче, че комшиите му шумят. Веднага бил изпратен патрул, който да провери за какво става въпрос. Оказало се, че единственият шумен в блока е обвиняемият. След малко последвало второ обаждане от същия телефонен номер. Този път сигналът бил за бушуващ пожар в блока. Незабавно били изпратени полицаи и пожарни екипи, които също установили, че на мястото няма никакъв огън. Мъжът, който вече бил порядъчно пиян, бил установен, арестуван и изправен на подсъдимата скамейка. Той признал вината си и се оправдал с голямото количество изпит алкохол. Така наказателното преследване и затворът му се разминали, но пък бил осъден с административно наказание да заплати глоба от 5000 лева.

Не такъв късмет имал обаче 29-годишен мъж от Мездра, който бил пратен директно в затворническата килия. Той се признал за виновен за това, че в края на 2017 година подал две неверни повиквания на тел. 112 за злополука. В 13,15 часа той подал сигнал за масов бой пред блок 4 в град Роман, а пет минути по-късно за това, че е пострадал и има разцепване на главата и кърви. Впоследствие въпросните фалшиви сигнали били пренасочени към Районното управление на МВР и към филиала за спешна медицинска помощ. С определение на съда на Г. М., който има предходни осъждания, е наложено наказание от дванадесет месеца „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване.

Общият брой на регистрираните обаждания, завършили с разговор на спешния телефон, за година са близо 4,2 млн. От тях обаче половината се водят като „нерегламентирани“. Това са случайни набирания, докато телефонът е в джоба, известни като Pocket call. „Грешна преценка“ също попада в графата „нерегламентирани“. Това е, когато подаващият сигнал преценява, че случаят е спешен, но за службите ситуацията не е такава. Например счупен пръст на ръката. Има и обаждания за искане на административна информация, както и такива от лица с психически отклонения.

Фалшив сигнал за бомба в Софийския районен съд

Около 13.15 часа днес на телефон 112 е получен сигнал, че в Софийския районен съд (СРС) на бул. "Драган Цанков" 6 има поставена бомба, ...

Не липсват агресивни позвънявания или такива, които само кликват, въпреки че телефонът е безплатен”, обясняват пред „Монитор” от тел. 112. От там поясниха обаче, че няма как всички няколко милиона нерегламентирани обаждания да стигат до прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

След като шофира дрогирана: Певицата Диона се изправи пред съда

ВАС върна лиценза на "Делта гард"

Обвиниха Динко от Ямбол за участие в организирана престъпна група

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com