Съдът извади и името на Боян Найденов от списъка "Магнитски"

8518
Съдът извади и името на Боян Найденов от списъка "Магнитски"
Снимка: efbet

И Боян Найденов е изваден от българската версия на списъка "Магнитски". Семейство Найденови управляват Efbet. 

Тричленен състав на Върховния административен съд нареди да бъдат премахнати данните на Боян Найденов от интернет страниците на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите във връзка със Списъка на физическите лица по смисъла на т. 1 от Решение № 441 от 04 юни 2021 г. на Министерски съвет на Република България.

Казусът "Братя Найденови" и българската версия на "Магнитски"

50 компании и лица са подали жалба в съда за включването им в нея, а делата ще започнат найрано в късната есен Публично не бяха обявен...

Определението по административно дело № 10154 е окончателно. То е образувано по жалба на Найденов за незабавно прекратяване на неоснователните действия на длъжностни лица – в случая за премахване на името на жалбоподателя от списъците в интернет страниците на МФ и НАП. Отделно във ВАС има и второ дело – против Решение № 441 от 4 юни 2021 г. на Министерския съвет, което ще се гледа по същество на 9 ноември 2021 г.

Разпоредбата на чл.250, ал.1 АПК дава средство за защита на всеки, на когото гарантирани от правото права и интереси са засегнати от фактически действия, извършвани от името на административния орган или от длъжностно лице на администрацията на административния орган. За целите на съдебното производство по чл.250 – 254 АПК законодателят е дефинирал съдържанието на понятието неоснователни действия. Това са действия, които не се основават на административен акт или на закона. Така даденото определение сочи, че защитата по чл.250, ал.1 АПК е защита от неюридически действия на административен орган, т.е защита само срещу фактически действия, които се извършват извън определените по закон правомощия на органа.

Постоянна и непротиворечива е практиката на съда, че защита по чл.250 АПК се допуска единствено по отношение на действия, които са започнали да се осъществяват, но не са преустановени към момента на подаване и разглеждане на искането. В случая твърдяното незаконосъобразно фактическо действие е „поддържане на данните на Боян Найденов в списък, публикуван на интернет страниците на Министерство на финансите и Национална агенция за приходите“.

По делото към Становище на Министерство на вътрешните работи, дирекция „Правно-нормативна дейност“ е приложена справка рег. № 3286р-30647 от 06.07.2021 г. по описа на Главна дирекция „Национална полиция“, издадена след публикуване на списъка на физическите лица с дата 15.06.2021 г., в която се посочва, че за Боян Найденов, не е установена свързаност с дружества, включени в разширения списък и вписани под номера 19, 30, 35 и 40 от списъка.

Европарламентът обсъжда утре „българския“ списък „Магнитски“ след многобройни жалби за неправомерни санкции

Три месеца след излизането на спорния и пораждащ много въпроси „списък към списъка“, казусът със санкционираните българи по...

По делото от жалбоподателят са представени доказателства и се излагат аргументи, от които се установява, че е прекратил всякакви отношения с лица, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ. Прекратяването на свързаността се вижда и в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенция по вписванията.

Припомняме, че повече от 115 дни след неоснователното включване на Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан Найденов в българския „списък на списъка“ „Магнитски“ ВАС преди три дни постанови без право на обжалване незабавното изваждане на Цветомир Найденов от него.

Найденови бяха включени в „Списъка на списъка“ без да бъде взета предвид промяна на обстоятелствата, а именно фактът, че са преустановили съдружие с включения в списъка „Магнитски“ Васил Божков година и половина преди въвеждането на санкциите. За неадекватното решение на Постоянната работна група говори и фактът, че Найденови разкриха първи данъчното престъпление на Божков и съдружниците му, с което държавата беше ощетена с приблизително 700 милиона лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Била се самонаранила: Намушканата жена в дома й промени показанията си

Кокаин за 1,5 млн. хванаха в камион на "Калотина" (ВИДЕО)

Внесоха в съда обвинителния акт срещу шофьора, причинил смъртта на Ани и Явор на пешеходна пътека

Пияна жена, весела къща: Почерпена гражданка чупи витрини в село Топчии

Пиян дядо се обърна с трактора си в Разградско

BIRD: Мним данъчен, свързан с Калин Стоянов, рекетирал бизнеси

Намериха тяло на мъж в река Поройна в Шумен

"Заплашиха ме, че ще ме залеят с киселина": Говори градският прокурор на София

МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет

Гледат мярката на Габриела Славова, обвинена в убийството на съпруга си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com