Съдът обяви Веселин Георгиев-Батко за невинен

16318
Съдът обяви Веселин Георгиев-Батко за невинен
Снимка: БГНЕС

Бившият началник на Пътния фонд Веселин Георгиев-Батко бе оправдан с решение на четвърти състав на Софийския градски съд с председател Петя Крънчева т.е. на първа инстанция. Точно Крънчева беше посочена в проверка на ВСС за Софийския градски съд (СГС) като съдия-пример за скандални практики.

Георгиев беше обвинен за това, че като шеф на Пътния фонд е раздал на фирми, свързани с братята му Бойко и Емил Георгиеви, обществени поръчки за строителство на пътища, ощетявайки хазната с десетки милиони левове, осигурени от еврофондовете, припомня Нова телевизия.

Делото срещу "Батко" е отложено

Софийски градски съд отложи делото срещу Веселин Георгиев за 17 юли. Причината за отлагането е назначаване на експертиза, която ще бъде...

Аферата "Батко и братко" избухна през 2008 година. Заради нея Европа ни спря еврофондове - по времето на правителството на Сергей Станишев.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 година Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение е одобрил сключването на договори за обществени поръчки за десетки милиони между ръководения от него фонд и фирмите "Биндер" АД, "Инмат" ООД, Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. От това са настъпили значителни вредни последици за държавата.

Миналата седмица прокуратура поиска пет години затвор за Веселин Георгиев.

Бившият шеф на Пътния фонд дойде в добро настроение в съдебната зала и поздрави журналистите. Той изслуша присъдата си, подпрян на патерици. След това обвини журналистите, че писали неверни неща, макар тепърва да трябва да се произнасят и други съдебни инстанции по случая му.

Плугчиева намеква, че за "Батко и братко" е виновна "тройна колективна отговорност"

Сигнали в Европейската комисия (ЕК) за злоупотреби с пари по програма САПАРД спряха милионите към България през 2008 година. Това заяв...

Последното заседание

Днес прокурор Ваня Илиева заяви, че размерът на наказанието, който при превес на отегчаващите вината обстоятелства би поискала друга ситуация, би бил около 7 години затвор, но се дължала компенсация за забавено правосъдие, предаде БГНЕС.

Адвокатът на Георгиев Пламен Ялнъзов подчерта, че той не е извършил твърдяното от прокуратурата престъпление и поиска от съда оправдателна присъда.

Петя Крънчева на практика е третият съдия от съда, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, но когато то беше на финала си, Колев оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново. След това делото беше дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради "съществени нарушения". До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com