Великобритания обвини трима българи за шпионаж в полза на Русия

5191
Великобритания обвини трима българи за шпионаж в полза на Русия
Снимка: Facebook.com/Bulgarian Social Platform Българска социална платформа

Трима български граждани бяха задържани и обвинени във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия, съобщи BBC.

Става въпрос за 45-годишния Орлин Русев, 41-годишния Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова, които са живеели в Обединеното кралство. Твърди се, че са работили за руските специални служби.

Фалшиви документи

Заподозрените българи са задържани в рамките на мащабно разследване в областта на сигурността във Великобритания, предаде телевизията.

Те са били задържани още през февруари и оттогава са в ареста. В момента им е наложена мярка „задържане под стража“.

Българите са обвинени в притежание на документи за самоличност с "неправомерни намерения". Знаели са, че са фалшиви, твърдят британските власти. Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани от полицията, отговаряща за шпионажа на национално ниво.

Още: Германия. Най-зрелищните шпионски афери

Кои са задържаните?

Орлин Русев е от Грейт Ярмът, Норфолк. Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са от Хароу, Северозападен Лондон. Тримата живеят в Обединеното кралство от години, като работят на различни длъжности и обитават крайградски имоти.

Русев има бизнес контакти в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и три години работи на техническа длъжност в сферата на финансовите услуги. В онлайн профила му в LinkedIn се посочва, че по-късно става собственик на фирма, занимаваща се с разузнаване на сигнали, което включва прехващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев, чийто последен адрес е къща за гости на брега на морето в Грейт Ярмът, също така е бивш съветник в българското министерство на енергетиката, пише BBC.

Още: Защо изкуственият интелект няма да замени шпионите

В Хароу бивши съседи описват Джамбазов и Иванова като двойка. Джамбазов е шофьор в болница, а Катрин Иванова се описва в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двойката, която се е преместила на острова преди около 10 години, е ръководила обществена организация, предоставяща услуги на български граждани, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

Според български държавни документи в интернет - те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български граждани, живеещи в чужбина.

Детективите са прекарали доста време в претърсването на последния им дом в Хароу, казват съседи. Полицейското присъствие там е било видимо повече от седмица.

Още: Полша арестува двама руснаци заради "Вагнер", обвини ги в шпионаж

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са направили самопризнания по обвиненията.

Полицията за борба с тероризма във Великобритания отделя все повече време за подозрения за държавни заплахи и шпионаж, особено свързани с Русия. Тяхната загриженост е следствие от известните случаи от последните години, свързани с операции на руското разузнаване в Обединеното кралство - на Сергей Скрипал, Александър Литвиненко и др.

Още: Русия арестува бивш служител във военен комплекс заради "шпионаж в полза на Германия" (ВИДЕО)

Посланикът ни не е бил информиран

"Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, които се цитират в съобщението на Би Би Си". Това каза за БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков. 

"Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството", обясни Райков.

"Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно - ние не знаем, независимо че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани", добави той. 

"Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия", каза още посланик Райков, цитиран от БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com