ВКС реши окончателно: Евгени Крусев не е виновен за ремонта на "Графа"

4045
ВКС реши окончателно: Евгени Крусев не е виновен за ремонта на "Графа"
Снимка: БГНЕС

След окончателно решение на Върховния касационен съд (ВКС) бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението за длъжностно престъпление във връзка с ремонта на улица „Граф Игнатиев“, съобщиха от съда.

Днес тричленен състав на ВКС остави в сила решението Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Делото е образувано по касационен протест срещу въззивния акт на АСНС, с който е потвърдена присъда на Специализирания наказателен съд. С нея Евгени Крусев е признат за невиновен и оправдан по обвинението, че в периода 27.06.2018 – 05.12.2018 г. в качеството си на зам.-кмет на Столичната община, като възложител нарушил служебните си задължения, предприемайки действия за съществено изменение на договор за обществена поръчка с цел да набави облага за „Джи Пи Груп“ АД и от това са настъпили значителни вреди последици за Столичната община (престъпление по чл. 282, ал. 2, пр. 1 и пр. 2 вр. ал. 1 от НК).

Така за трети път и на трета, последна инстанция, съдът оправда Крусев. Той бе обвинен, че от 27 юни 2018 до 5 декември 2018 като заместник-кмет на Столичната община и възложител, е нарушил служебните си задължения, като е предприел действия за съществено изменение на договор за обществена поръчка. Целта, според прокуратурата, била да набави облага за "Джи Пи Груп" АД, от което са настъпили щети за Столичната община.

Пред ВКС прокуратурата се отказа от обвинението, но не го оттегли. Върховните магистрати посочват, че едва след започване изпълнението на договора, сключен след провеждане на неатакувана и неоспорвана от прокуратурата обществена поръчка, е било установено, че залегналите като реквизити в поръчката определен вид виброизолационни подложки и предвиден вид релси при завоя на ул. "Алабин" към площад "Гарибалди", предложени по възложения от общината проект, не следва да бъдат полагани, най-просто казано, поради тяхна неефективност за конкретните цели.

Специализираният съд оправда бившия зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев

Специализираният съд оправда бившия зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев. Той е подсъдим за престъпление по служба, предаде р...

Затова се е наложило да се премине към спешни действия по промяна на тези елементи при транспортно блокиран център на столицата и множество изнервени и разгневени граждани в качеството им на пешеходци, пасажери на градския транспорт, водачи на МПС, магазинери, клиенти и т.н., посочват в мотивите си съдиите от ВКС.

Установено е, че за всяка стъпка, предприета от Крусев, за която той е бил обвиняван в нарушение, е подхождано по съответния предвиден ред, след професионално-технически експертизи и прилагане на дължими административни алгоритми.

Припомняме, че Крусев бе обвинен за длъжностно престъпление заради ремонта и на 4 декември 2018 г. подаде оставка като заместник-кмет по транспорта на Столичната община. През юни 2019 г. започна делото срещу него. Според обвинението от 27 юни 2018 г. до 5 декември 2018 г. той е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със заповед на кмета.

В обвинението на Прокуратурата пише, че е предприел действия за съществено изменение на сключения договор с "Джи Пи груп" АД за обществена поръчка и така набавил облага за фирмата, а Столичната община била ощетена с 919 863.55 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com