За "Червеи" Цацаров ще обвини двама, но дали ръководители?

16126
За "Червеи" Цацаров ще обвини двама, но дали ръководители?
Снимка: БГНЕС

До дни ще има повдигнати обвинения на бивш служител на МВР и сегашен на ДАНС по аферата "Червеи". Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров във Велико Търново, предаде БГНЕС.

Припомняме, че вчера стана ясно, че всъщност главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е знаел за операцията. Поне така твърди бившият шеф на ОД на МВР Милен Димитров. Той разказа, че лично бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев му е заповядал да даде достъп до сървърно помощение на полицията в Бургас на агенти на ДАНС.

Преценката по делото срещу Октай Енимехмедов е на наблюдаващия прокурор от касационна прокуратура, коментира Цацаров и днешното решение на ВКП да не поддържа протеста на Софийска апелативна прокуратура по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Съдия Владимира Янева няма разработка, контрира Цацаров журналистически въпрос. На въпрос дали ще стане ясно в крайна сметка кой кого е подслушвал, Цацаров заяви: Много скоро време ще стане ясно това, което може да се установи със средствата на НПК. По-скоро трябва да стане ясно едно – не може да продължаваме да живеем в този, щях да кажа ченгеджийски сценарий, но не ми идва тази дума, каза Цацаров и уточни, че има предвид лошия смисъл на "ченгеджийски" и не иска да обиди хората от системата на полицията. Сетете се колко време назад един сценарий върви постоянно – то не бяха "гномове", то не бяха "галерии", "лиани", "таласъми" и какво ли не още. Прави впечатление, че в подобните сценарии участват едни и същи лица, някои от които имат изява и на политическата сцена, коментира Сотир Цацаров.

Нека не концентрираме нещата само и основно върху съдия Янева. Не я оневинявам, но в тази игра съдия Янева е огранът, който противозаконно, според нас, е разрешил специални разузнавателни средства. Само че някой преди това е създал разработка с изключително неверни документи. Този, който ще бъде обвинен – също, но той е лице от състава на МВР тогава, от състава на ДАНС – сега. Цацаров каза ще, че съдия Янева не е центърът на скандала по казуса "Червеи".

Запитан дали се чувства жертва на "таласъми", главният прокурор отговори отрицателно. Така съм устроен, че независимо дали съм главен прокурор или не съм, не съм конспиративно настроен. Ако започна да мисля дали аз съм жертва на конспирация, сигурно няма да мога да спя, каза още Цацаров.

Главният прокурор определи повтарящите се непрекъснато сценарии като помия, с която обществото се залива, за да бъде отклонявано вниманието от действителните проблеми.

По повод съдебната реформа, Цацаров каза, че тя е такава, каквато е прокламирана – добра, лоша, има някаква. Той припомни, че не веднъж е изразявал какво подкрепя и какво смята за неефективно по повод на съдебната реформа.

 

Пенчев категоричен: Случилото се с Янева не е съдебна реформа

Това, което се случва с Владимира Янева, няма нищо общо със съдебната реформа. Просто има досъдебни производства заради операцията &bdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com